Suntem o organizație al cărei centru de interes sunt persoanele cu deficiențe de auz. Însă nu putem rămâne indiferenți nici la suferințele celor afectați de alte boli, oameni care ne cer sprijinul.

Acesta este cazul Cristinei.

Cristina suferă de boala Stargardt, o afecțiune gravă a retinei, pentru care nu există leac. Nici pentru surditate nu există; tehnologia însă poate ajuta – la fel și în cazul Cristinei!

Prin achiziționarea unui dispozitiv asistiv numit Orcam MyEye, viața ei ar fi semnificativ îmbunătățită, așa cum a fost a altora.

Mai jos puteți citi povestea Cristinei, iar apoi, detalii despre cum putem fi de folos.


„Povestea mea

In cazul meu, boala a început sa se manifeste la 33 de ani. Nu reușeam sa mai citesc, îmi oboseau ochii foarte tare și vedeam in ceata. Am fost la doctor care mi-a spus ca am ochii obosiți, sa nu mai citesc noaptea și am primit o rețeta de ochelari de +1 pentru citit.

La 35 de ani m-am înscris la un curs de asistent social. Nu puteam sa citesc cursurile, pierdeam rândul mereu și parca mi se amestecau cuvintele pe foi.

M-am dus din nou la medic și atunci am fost diagnosticata cu boala Stargardt. O boala a retinei degenerativa, progresiva și ireversibila fără tratament sau intervenții chirurgicale posibile.

Am fost sfătuită sa renunț la curs deoarece nu as fii putut profesa niciodată fiindcă ochelarii nu ma ajutau decât pe timp scurt și numai in caz de nevoie.

Am cerut părerea și altor medici și am primit același diagnostic. Chiar am fost informata ca in jurul vârstei de 45 de ani va trebui sa ma pensionez de boala.

In anul 2015, la 47 de ani, am insistat sa mi se dea ochelari mai tari cu care sa pot citi la nevoie. Am primit ochelari de +7 pe care îl puteam folosi maxim 30 de minute. Îmi forțau ochii foarte tare, aveam amețeli, dureri de cap și stomac de care ori ii foloseam dar ma ajutau.

Evolutia bolii a fost lenta. Acum, la 54 de ani, nu mai văd sa citesc cu ei și doctorul mi-a interzis sa mai folosesc ochelari. Nu mai văd sa citesc, sa fac curat, nu ma descurc pe întuneric. Am un orizont limitat, iar la depărtare văd in ceata. Fetele oamenilor le văd doar din aproape, văd culorile deschise (galben, vernil, gri, albastru deschis) dar nu știu ce reprezintă.

Lucrez la o grădinița cu copii cu dizabilități ca infirmiera și îmi doresc sa îmi păstrez locul de munca.

In anul 2019 mi-am depus actele pentru gradul de handicap. Am avut pentru 1 an grad accentuat iar din anul 2020 am grad grav permanent fără însoțitor.

La serviciu mi-ar plăcea sa citesc testul psihologic, cursurile de igiena și alte documente care apar in diferite situații singura fără a fii obligată tot timpul sa le cer ajutorul colegilor.

Nu vad facturile, scrisul de pe ambalajele produselor, prețurile de la raft. Cineva trebuie sa le citească pentru mine.

Toate acestea îmi dau o senzație de nesiguranța și neîncredere in mine.

Îmi doresc sa ma descurc din nou singura, sa nu mai depind de persoanele din jurul meu in diferite situații.

Am aflat de tehnologia asistiva pentru persoane nevăzătoare de la televizor.

M-am interesat despre acest subiect, și cred ca aceasta este șansa mea de a ma simți din nou un om normal și de a recâștiga încrederea in mine.”


Cristina are nevoie, pentru achiziționarea Orcam MyEye, de suma de 23000 de lei, conform ofertei pe care comerciantul ne-a trimis-o.

Doritorilor le punem la dispoziție un contul bancar al organizației noastre, special deschis pentru ajutorarea Cristinei. Tot prin noi va fi achiziționat dispozitivul asistiv.

  • Cont lei nr. RO86 RZBR 0000 0600 2416 6492, deschis la Raiffeisen Bank
  • Titular ASOCIAȚIA DARUL SUNETULUI, CUI 29534732
  • Mențiune PENTRU CRISTINA

În contul de mai sus se pot face donații din partea persoanelor fizice. Persoanele juridice pot face sponsorizări care se scad, în condițiile legii, din baza de impozitare. Pentru detalii, vă rugăm să ne contactați.

Ne puteți contacta și dacă doriți mai multe informații despre caz – documente medicale, oferta fermă de preț sau date de contact ale Cristinei.

Vă mulțumim!