„Deschide-ți gura pentru cel mut și pentru pricina tuturor celor părăsiți. Judecă cu dreptate și apără pe cel sărac și pe cel nenorocit.”
(Proverbe 31:8-9).
Scurt istoric
„DARUL SUNETULUI” este o asociație fără afiliere politică sau comercială, înființată în anul 2010 de patru părinți ai căror copii sunt surzi și poartă implant auditiv (cohlear). Primul nostru scop a fost susținerea terapiei și educației copiilor membrilor fondatori; în anii care au urmat, activitatea s-a extins cu campanii de advocacy și susținere a drepturilor copiilor deficienți de auz, precum și a drepturilor parentale, în fața autorităților publice.
Alături de organizațiile partenere, putem enumera câteva reușite majore ale cauzei noastre comune:
- extinderea la nivel național a programului de screening audiologic neonatal, ca parte a protocolului standard; înființarea Registrului Electronic Național de Screening Auditiv;
- includerea în Programul Național de Tratament al Surdității a implantării cohleare bilaterale;
- includerea în Programul Național de Tratament al Surdității a înlocuirii procesorului de sunet uzat sau defect, după ieșirea din garanție, atât pentru implantul cohlear cât și pentru cel cu conducție osoasă;
- încadrarea în gradul de handicap „grav” cu drept la asistent personal a tuturor copiilor cu implant cohlear, la prima încadrare și cu posibilitatea de păstrare a gradului la următoarele evaluări.
Din 2021, Darul Sunetului este membră a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
Extrase din Statut:
Scop și obiective
Asociația „DARUL SUNETULUI” este o organizație non-profit al cărei scop este reprezentarea intereselor persoanelor cu deficiențe de auz din România, în mod special pe cele ale copiilor hipoacuzici și ale familiilor acestora.
Asociația își propune îmbunătățirea situației generale a persoanelor deficiente de auz, prin mai buna lor integrare socială și profesională.
Activități
- organizarea de manifestații publice și alte activități de sensibilizare a opiniei publice;
- realizarea, editarea și difuzarea de cărți, publicații periodice, pliante, afișe, broșuri, programe informatice și alte materiale informative;
- acordarea de consultanță și consiliere, informarea și sprijinirea familiilor copiilor cu deficiențe de auz pentru creșterea și educarea acestora;
- monitorizarea și sprijinirea activității autorităților publice prin proceduri specifice de advocacy, cum ar fi:
- solicitarea instituirii screening-ului neo-natal specific în toate maternitățile din România;
- promovarea formării de specialiști în lucrul cu persoane cu deficiențe de auz (logopezi, audiologi etc.);
- solicitarea instituirii prin lege a Zilei Naționale a Persoanelor cu Deficiențe de Auz;
- monitorizarea implementării în România a Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (în cf. cu art. 33 al Convenției).
Citește Statutul asociației [pdf] și pliantul de prezentare [pdf]
Conducerea
- Președinte – Dl. Bogdan Stanciu
- Vicepreședinte – Dl. Florin Popa