Copiii cu deficiențe de auz trebuie să se întoarcă la grădiniță!

Grădinița nr. 65 din București este o instituție publică de educație preșcolară cu 7 grupe de copii învățământ special și 3 grupe de copii – învățământ de masă. Este singura grădiniță „de stat” din cartierul Aviației și singura grădiniță pentru hipoacuzici cu profil integrat din țară. Doar aici pot fi întâlniți copii tipici și copii speciali, cu dizabilități, jucându-se împreună în aceeași curte.

La începutul lunii martie 2021, Primăria Sectorului 1 a comunicat grădiniței un raport de risc seismic realizat în decembrie 2019. Raportul indica gradul de Risc seismic I, într-o clădire fără etaj, care arată impecabil și care apare, în toate documentele existente, ca având grad de risc seismic III (RS III)! În urma comunicarii raportului, prezența fizică a copiilor la Grădiniță a fost suspendată. O nouă expertiză tehnică a fost demarată de Primăria Sectorului 1 printr-o firmă de specialitate și un punct de vedere tehnic intermediar, realizat prin bunăvoința acestei firme, confirmă că gradul de risc seismic este III.

Din păcate, realizarea noului raport de expertiză stagnează. Primăria Sectorului 1 motivează că nu poate semna contractul cu această firmă și nu poate să o plătească din cauza blocarii noului buget de un conflict politic. Fiecare zi de suspendare fizică a activitatii didactice și terapiilor specifice produce mult rău copiilor, determinând regresul acestora. Terapia și grădinița online pentru copiii preșcolari hipoacuzici, cu autism sau cu surdo-cecitate nu reprezinta o soluție reală. Chiar și o săptămână în care acești copii nu au acces la terapie și la grădiniță poate să determine regrese majore, iar acest lucru poate fi dovedit în multe cazuri chiar cu documente medicale.

Pentru a debloca situația, a evita orice politizare a situatiei copiilor hipoacuzici și a Grădiniței 65 și a permite întoarcerea cât mai rapidă a copiilor la grădiniță, părinții și conducerea au ajuns la concluzia că cea mai directă cale este realizarea expertizei chiar de către Grădinița nr. 65, cu sprijinul asociației Darul Sunetului. Credem că singura soluție morală este decuplarea problemei de orice conflict politic sau de altă natură, care produce blocaje în cadrul Primăriei.

Darul Sunetului și părinții din grădiniță derulează o campanie de colectare de fonduri pentru noua expertiză. Avem nevoie de 18.000 de lei (~3.600 de euro) și solicităm și sprijinul dumneavoastră!

Orice sume suplimentare vor fi folosite pentru proiecte care să susțină activitatea grădiniței pe mai departe.

ACTUALIZARE 23.04.2021: Suma colectată până astăzi la ora 16.00 este 12.060 lei.

ACTUALIZARE 26.04.2021: Avem bucuria să vă informăm că inițiativa noastră de strângere de fonduri pentru sprijinirea Grădiniței 65 s-a încheiat cu succes. În contul campaniei s-au strâns 21.760 lei, adică mai mult decât suma necesară pentru a plăti noua expertiză (18.000 lei).

ACTUALIZARE 27.04.2021: Astăzi Grădinița 65 a recepționat raportul de expertiză. Acesta confirmă ceea ce am bănuit și sperat: că raportul anterior, realizat de Primăria Sectorului 1, este eronat. Încadrarea în gradul I de risc seismic și evacuarea zorită a clădirii – care, reamintim, stă pe un teren foarte valoros – sunt, așadar, încă și mai suspecte.

Raportul va fi expediat mâine către Prefectură și către celelalte instituții abilitate. Conform promisiunilor primite, acest raport final ar urma să deblocheze situația și să permită revenirea copiilor la grădiniță încă de săptămâna viitoare.

Le mulțumim tuturor celor care au donat și ne-au sprijinit. Mulțumiri speciale pentru: societățile Maspex și Enerconstruct Servicii (ambele au sponsorizat cu sume substanțiale); Asociația Cartier Aviației, care a susținut campania noastră de fund raising; o parte dintre consilierii locali de la Primăria Sectorului 1 și alți binefăcători care au făcut, de asemenea, donații.

De asemenea, le mulțumim firmei Daro Structur și dlui inginer Lucian Sandu Cristian, expert tehnic evaluator consultant din partea Asociației de părinți. Dl Lucian Sandu Cristian a participat la noua expertiză pro bono.

Sperăm, încă odată, ca această situație foarte nocivă pentru copiii hipoacuzici și pentru toți copiii de la Grădinița 65 să ia sfârșit, astfel încât acești copiii să se poată întoarce la grădiniță și la terapia de care au atâta nevoie.

ACTUALIZARE 05.05.2021: Atât Prefectura București cât și Inspectoratul Școlar București au avizat favorabil solicitarea noastră de redeschidere a unității. De mâine, 6 mai, copiii revin în grădiniță!

ACTUALIZARE 07.05.2021: Rămân în continuare multe întrebări deschise. Cum a fost posibil să apară un raport de expertiză conform căruia clădirea grădiniței era în pericol de prăbușire, când clădirea arată impecabil? De ce a stat expertiza aproape doi ani într-un sertar, fără să se urmeze pașii procedurali solicitați de lege și fără ca nimeni să aibă cunoștință de ea? De ce nu s-au urmat căile administrative legale pentru comunicarea ei către grădiniță, în martie 2021? De ce au stat aproape două luni copiii hipoacuzici acasă, pentru o situație din capul locului absurdă?

Sperăm și solicităm ca autoritățile în drept să demareze o anchetă pentru a clarifica aceste circumstanțe.

Încă o dată, ne bucurăm nespus pentru întoarcerea copiilor hipoacuzici la grădiniță.

Și vă mulțumim tuturor pentru implicare și pentru ajutorul acordat.

 


Referințe

Pagina FaceBook a campaniei

29 martie – Adevărul.ro prezintă contextul problemelor cu care se confruntă în prezent Grădinița pentru hipoacuzici nr. 65:

„Înconjurată din aproape toate laturile de blocuri de apartamente „penthouse” se găsește pe Strada Nicolae Caramfil la nr. 24 Grădinița Specială pentru Hipoacuzici Nr. 65. Este singura grădiniță din cartierul Aviației, și singura grădiniță pentru hipoacuzici cu profil integrat din țară.

În ultimii ani, au existat discuții în care s-a ridicat problema unei noi relocări a Grădiniței 65, temporare sau permanente, într-un spațiu aflat spre marginea Bucureștiului. Aceste discuții nu sunt străine, poate, și de schimbările rapide și distructive care au loc de ceva ani în cartierul Aviației. Să ne apropiem de punctul în care o astfel de grădiniță nu își (mai) găsește locul, printre atâtea blocuri „de lux?”

22 aprilie – Adevărul.ro: „Victimele colaterale ale războiului între Clotilde Armand şi adversarii politici: o grădiniţă pentru copii hipoacuzici”

„Disputele primarului de la Sectorul 1, Clotilde Armand, cu adversarii politici nu au ca rezultat doar faptul că nici până acum nu este aprobat bugetul pe 2021, ci şi faptul că persoane care ar trebui să fie ferite de luptele politice, cum este cazul a peste 100 de copii hipoacuzici, ajung să fie prinse la mijloc.”