Ieri, 3 martie, a fost marcată în București Ziua Mondială a Auzului, printr-o conferință organizată de DC Media Group, sub egida Societății de ORL și Chirurgie Cervico-Facială, cu participarea asociațiilor de pacienți Perspective pentru copiii hipoacuzici, Audiosofia, Darul Sunetului și Koala. Evenimentul a avut drept temă principală „Tratarea și prevenirea surdității în România – realizări și perspective” și a fost onorat prin participarea: conducerii Ministerului Sănătății, prin dl. prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministru, Comisiilor de sănătate și Comisiilor pentru muncă și protecție socială din Parlament, prin dl. prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin d-na dr. Valeria Herdea, președinte și Societății de ORL și Chirurgie Cervico-Facială, prin dr. Șerban-Vifor-Gabriel Berteșteanu, președinte; a Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, a unor reputați medici din mai multe spitale precum Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Sklodowska Curie”, Spitalul Clinic de Recuperare Iași, Spitalul Clinic Polizu, Asociației Serviciilor de Ambulanță din România, diverselor asociații ale persoanelor hipoacuzice.

Dezbaterile au scos în evidență necesitatea realizării unui Registru Național de persoane cu hipoacuzie, pentru a oferi tuturor copiilor născuți hipoacuzici șansa de a auzi, lucru coroborat cu campanii publice de informare și conștientizare a deficiențelor de auz și importanța diagnosticului precoce în vederea (re)abilitării auditiv-verbale. Totodată, specialiștii au arătat importanța realizării screeningului auditiv neonatal în toate maternitățile din țară, precum și a accesului echitabil al persoanelor hipoacuzice la resurse de (re)abilitare, respectiv terapie, consiliere psihologică, aparatură, piese de schimb și consumabile. În ceea ce privește procesul de îmbunătățire al dispozitivelor pentru auz, medicii propun, pentru o calitate optimă a auzului, reducerea de la 7 ani la 5 ani a termenului după care procesorul de sunet al implanturilor cohleare poate fi înlocuit, conform practicilor actuale existente la nivel european.

Intervențiile în domeniul auditiv sunt cruciale pentru reabilitarea copiilor hipoacuzici și pentru reducerea costurilor pe termen lung, deoarece persoanele care nu au acces la auz nu dezvoltă limbaj oral și, adesea, rămân la periferia societății. În acest sens, mărturii impresionante despre importanța screeningului auditiv la copii și accesului timpuriu la implantul cohlear și la terapia de recuperare au oferit câțiva pacienți, unii dintre ei aflați printre primii copii implantați în România și care acum au trecut pragul maturității.

Detalii suplimentare și înregistrarea integrală a conferinței se regăsesc și pe paginile oficiale ale DC News și DC Medical. (Text: Andrei Costa, Foto: DC Media Group)

CONFERINȚA ,,Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România – realizări și perspective’’
3 MARTIE 2025

TEME DE DEZBATERE

  • Eficiența Programului Național de Tratament al Surdității în ce privește implantarea cohleară și schimbarea procesoarelor de sunet: Este suficient numărul implanturilor cohleare alocate? Screeningul auditiv neonatal se face în toate maternitățile din țară? – Rapoarte și evaluări
  • Accesul echitabil al persoanelor hipoacuzice la resurse de (re)abilitare: terapie, consiliere psihologică, piese de schimb, accesorii, reparații. Cum putem asigura familiilor cu venituri modeste șanse egale în procesul de (re)abilitare auditiv-verbală precum și de integrare socială și educațională?
  • Importanța realizării unui Registru Național pentru a oferi tuturor copiilor născuți hipoacuzici șansa de a auzi. Se produce turism medical din cauza listelor lungi de așteptare în centrele de implantare cohleară: familiile călătoresc prin țară pentru a se înscrie pe liste de așteptare în cât mai multe centre de implantare cohleară pentru a avea prioritate. Cum putem asigura egalitatea de șanse pentru toate familiile, indiferent de zona geografică de proveniență și de venituri? Nevoia listelor de așteptare transparente.
  • Informarea și conștientizarea opiniei publice privind problematica deficiențelor de auz, despre importanța diagnosticului precoce în vederea (re)abilitării auditiv-verbale. Importanța auzului.
  • ⁠În privința procesului de upgrade pentru implanturile cohleare, propunem reducerea termenului de la 7 ani la 5 ani. Procesoarele implanturilor cohleare se uzează moral și fizic, purtătorii de implant cohlear au dreptul la o calitate optimă a auzului. Nu în ultimul rând, multe state europene au o practică de upgrade a procesoarelor la intervale de 5 ani, și ne dorim și noi alinierea la acest interval.                                                                                           

LISTA VORBITORILOR

  • prof. univ. dr. Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății
  • dr. Adrian STREINU CERCEL, Președinte Comisia pentru sănătate, Senatul României
  • dr. Ștefan GEAMĂNU, membru, Comisia pentru sănătate, Senatul României
  • Levente VASS, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputaților
  • Adrian WIENER, Secretar Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputaților
  • Marius BUDĂI, Secretar Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Camera Deputaților
  • dr. Carmen ORBAN, Membru Comisia pentru sănătate, Senatul României
  • Ambrozie-Irineu DARĂU, Membru Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, Senatul României
  • dr. Valeria HERDEA, Președinte CNAS
  • Roxana Ioana RADU, Director Direcția Programe Curative CNAS
  • Alexandra DOBRE, Director General Adjunct Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2
  • Luminița Cristina PELIN, Director Executiv Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București
  • Ramona SITARU, Medic Specialist Medicină de Familie, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București
  • Dr. Sebastian COZMA, Medic Primar ORL, Coordonator Compartiment Audiologie și Vestibulogie Spitalul Clinic de Recuperare Iași
  • Dr. Șerban-Vifor-Gabriel BERTEȘTEANU, Președinte Societatea de ORL și Chirurgie Cervico-Facială
  • Alexandra NEAGU, Medic Primar ORL cu competenţă în audiologie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ‘’Maria Skłodowska Curie”
  • Diana IONESCU, Medic Primar ORL și Director medical al Spitalului Clinic de Copii  “Dr. Victor Gomoiu”
  • Cristian GRASU, Președinte Asociația Serviciilor de Ambulanță din România
  • Katalin GAL, Președinte Asociația ‘’Perspective pentru Copiii Hipoacuzici din România’’
  • Alice POPA, Presedinte  Asociația Koala – RAV
  • univ. dr. Aurel DIACON,  Conferențiar Facultatea de Sisteme Integrate de Armament, Geniu și Mecatronică Academia Tehnică Militară “Ferdinand I” și părinte al unui copil aflat pe lista Spitalului M.S. Curie pentru al doilea implant cohlear din 2019
  • Matei BOLOG, Mircea BARBU, Sali ZEITOUNI și Luana POPA, pacienți, purtători implant cohlear

      Organizatori: DC Media Grup, cu participarea asociațiilor de pacienți: Perspective pentru copiii hipoacuzici, Audiosofia, Darul Sunetului, Koala și a fundației Aghora.

      Categories: BLOG

      0 Comments

      Spune ceva...

      Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.