O pacientă franceză, suferindă de o afecțiune a urechii medii a beneficiat de plasarea bilaterală a unui tip de implant capabil să îi restaureze auzul. Implantarea bilaterală a constituit o premieră în această țară., informează cotidianul francez Le Figaro.

Suferindă de otoscleroză avansată și „condamnată” la surditate, o pacientă a beneficiat, în premieră în Franța, de două implanturi cu conducție osoasă marca OSIA, dezvoltate și produse de corporația australiană Cochlear. Intervenția, în premieră în Franța, a fost efectuată la Grand Hôpital de l’Est Francilien din Jossigny, Marne-la-Vallée, nu departe de Paris, de dr. Matteo Di Bari, chirurg ORL.

Spre deosebire de implanturile cohleare tradiționale, implantul de ureche medie exploatează capacitatea oaselor urechii de a transmite sunete. Atașat direct sub piele, pe osul cranian, dispozitivul funcționează folosind un „traductor” piezoelectric care se extinde și se contractă pentru a genera vibrații sonore. Acestea se propagă de la osul cranian la cohlee – parte a urechii interne – ocolind zonele suferinde ale urechii: urechea exterioară, care preia undele sonore și le transmite timpanului, și urechea medie, care transmite și amplifică vibrațiile sonore din timpan către urechea internă.

Sistemul cu implant OSIA2 (foto Cochlear Ltd. Australia)

„În otoscleroză, o anomalie a metabolismului determină formarea de focare de demineralizare a osului temporal, care împiedică transmiterea vibrațiilor către urechea internă”, explică Florinda Torti, șefa secției ORL a spitalului din Marne-la-Vallée. „Aceste focare se formează în principal într-un os mic al urechii medii numit scăriță, determinând blocarea sa progresivă, de unde interesul nostru de a transmite vibrațiile direct în cohlee”, subliniază chirurgul Di Bari.

Intervenția a durat doar 40 de minute și a necesitat 7 zile de vindecare, înainte ca medicii ORL să atașeze partea exterioară a implantului, cea care captează sunetele din mediu transmise apoi traductorului piezoelectric. Înainte de procedură, pacienta avea un prag de auz de 80 de decibeli, adică putea auzi doar sunete cu o intensitate echivalentă zgomotului produs de un aspirator sau un camion în mișcare; după activarea implantului, pragul de auz a fost redus la 30 de decibeli. Vorbirea în șoaptă are de obicei o intensitate sonoră între 20 și 30 decibeli.

Clip de promovare a produsului OSIA2 – Cochlear

Această intervenție de implantare bilaterală a reprezentat o premieră în Franța și a fost posibilă pentru că pacienta suferea de otoscleroză bilaterală cu o hipoacuzie echivalentă în fiecare ureche.

Implantul cu conducție osoasă nu este potrivit pentru toți pacienții cu otoscleroză. În 90% din cazuri, acestora li se oferă un aparat auditiv tradițional, în timp ce prima indicație pentru tratament rămâne intervenția chirurgicală, care constă în înlocuirea oscioarelor deteriorate ale urechii medii. De data aceasta însă, boala era atât de avansată încât nu mai exista niciun avantaj rezultat din intervenția chirurgicală, subliniază dr. Florinda Torti.

În cele din urmă, pentru a fi eligibil, pacientul trebuie să îndeplinească două condiții: urechea sa internă trebuie să fie funcțională și el să nu sufere de boli ale creierului sau alte patologii care necesită RMN, întrucât dispozitivul generează un „con de umbră” la nivelul zonei de implantare, care, prin urmare, nu este vizibil pe un RMN. Însă, conform dr. Florinda Torti, Cochlear „lucrează la dezvoltarea unui implant de a treia generație pentru a depăși această problemă”.

NB: Darul Sunetului este o organizație de pacienți, nepartizană în ce privește producătorii sau distribuitorii de soluții auditive. Aceste articole nu sunt remunerate și nu constituie reclamă.


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.