Știați că 25 februarie este Ziua Internațională a Implantului Cohlear?

Implantul cohlear (articol) este un dispozitiv electronic medical indicat în cazul pierderilor de auz semnificative, atunci când proteza auditivă obișnuită nu dă rezultate. Cu alte cuvinte, implantul cohlear are funcția de a restabili auzul la pacienții cu hipoacuzie severă/profundă, cu unele rezerve.

În 1957, la această dată, a fost efectuată prima intervenție de succes pentru implantare cohleară, intervenție realizată de medicii francezi Charles Eyries și André Djourno. Din acest motiv, 25 februarie a rămas marcată drept zi aniversară.

Atunci când aniversăm o dată importantă care marchează avansul tehnologic și beneficiile pe care știința le oferă, suntem motivați să căutăm mereu noi abordări și noi strategii pentru a face față provocărilor – care sunt și ele mereu noi, să investim timp și alte resurse căutând mai binele societății.

Așadar, astăzi, 25 februarie 2024, comunitatea mondială a utilizatorilor de implant cohlear – circa 700.000 de persoane – și cea a profesioniștilor din domeniul medical sărbătorește 65 de ani de implant cohlear.

În România, primul asemenea dispozitiv a fost implantat în anul 2000, la Spitalul Clinic de Recuperare Iași. De atunci, în acest aproape un sfert de secol, și în România s-au schimbat multe lucruri! Iată cele mai importante jaloane ale acestei perioade, care au contribuit la îmbunătățirea semnificativă a pacienților cu deficiențe severe de auz:

  • la nivel instituțional, din anul 2004 există Programul național de implant cohlear, parte a Programelor naționale de sănătate;
  • nouă centre din țară efectuează astăzi intervenții chirurgicale de implantare;
  • din 2015, există un program național de screening audiologic neonatal;
  • din 20019, înlocuirea procesoarelor de sunet vechi sau defecte (dispozitive cu valoare mare) se face prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
  • de asemenea, la nivelul societății, există o rețea de asociații de părinți și de pacienți care oferă informații, sprijin și îndrumare părinților al căror copil se naște cu deficiență de auz sau dobândește o asemenea deficiență.

Tuturor, din partea „Darului Sunetului”, la mulți ani!

 

Categories: BLOG

0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.