Netratată, pierderea auzului costă 980 de miliarde de dolari pe an la nivel mondial, din care aproximativ 1/3 în costuri suplimentare de îngrijire a sănătății (1). Demența senilă reprezintă o povară uriașă pentru pacienți, familii și societate, iar Comisia Lancet a calculat că 8% din cazurile de demență sunt atribuite pierderii auzului la mijlocul vieții (2). Marea întrebare de până acum a fost dacă terapia și protezarea auditivă ar reduce riscul de demență.

Studiul Aging and Cognitive Health Evaluation in Elders (ACHIEVE) (3) a fost conceput pentru a determina exact acest lucru. 977 de participanți la studiu, cu vârsta cuprinsă între 70 și 84 de ani, cu pierdere a auzului ușoară până la moderată, care nu foloseau un dispozitiv auditiv, au fost recrutați din două surse; dintr-un studiu cardiovascular existent (ARIC) și din populația generală sănătoasă (de novo). Participanții au fost repartizați, aleatoriu, într-un grup de intervenție auditivă (care primește aparate auditive) și respectiv într-un alt grup, care beneficiază de un program de educație pentru sănătate.

Evoluția cognitivă a grupurilor a fost monitorizată pe parcursul a trei ani.

După trei ani, nu s-a sesizat nicio diferență de declin cognitiv între purtătorii de poteze auditive și persoanele din grupul care a primit educație pentru sănătate. Cu toate acestea, când au fost analizate separat grupul „ARIC” și grupul „de novo”, persoanele din grupul „ARIC” care au primit și protezare auditivă au prezentat un declin cognitiv redus cu 48%, comparativ cu grupul „ARIC” care a beneficiat doar de programul de educație pentru sănătate. Nu a fost observată o astfel de diferență în grupul „de novo”. În comparație cu grupul „de novo”, participanții din grupul „ARIC” aveau mai mulți factori de risc pentru declin cognitiv și demență, erau mai în vârstă, era mai probabil să trăiască singuri și aveau deja la începutul studiului scoruri cognitive mai mici.

Autorii sintetizează concluziile: „La adulții în vârstă cu risc crescut de declin cognitiv, intervenția auditivă a încetinit pierderea abilităților de gândire și memorie cu peste 48% în decurs de 3 ani.” (4)

Care este importanța studiului? Într-o lume în care oamenii acordă o prioritate de peste două ori mai mare ducerii animalului de companie la veterinar decât în verificarea auzului propriu (5), iar medicii primari consideră că este de 33 de ori mai important să gestioneze bolile de inimă decât auzul (6), rezultatele studiului ACHIEVE pot contribui la o prioritizare adecvată a sănătății auzului, la canalizarea fondurilor de cercetare și la schimbarea politicilor în direcția corectă.

Studiul ACHIEVE este prezentat pe site-ul web dedicat www.achievestudy.org, unde pot fi descărcate rezumatele și infograficele pentru a fi utilizate, de exemplu, pentru munca de advocacy cu factorii de decizie.

Categories: BLOG

0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.