Ce obținem prin combinația între amplificarea acustică de joasă frecvență a unui aparat auditiv cu sunetul de înaltă frecvență la care oferă acces implantul cohlear? Rezultatul este auzul hibrid, oferit de implantul cohlear hibrid, o soluție auditivă cu beneficiile ambelor dispozitive menționate.

Procesor de sunet pentru un dispozitiv hibrid fabricat de Cochlear în gama Nucleus

Procesor de sunet pentru un dispozitiv hibrid fabricat de Cochlear în gama Nucleus

Cum funcționează?

Microfoanele cu care este dotat procesorul de sunet al implantului cohlear captează sunetele, care sunt convertite în informații digitale. Aceste sunete sunt transmise direct la rețeaua de electrozi inserată chirurgical în cohlee.

În același timp, porțiunea „acustică” a dispozitivului hibrid preia sunetele de joasă frecvență, le amplifică și le transmite prin canalul urechii, către timpan și urechea internă (cohlee).

Cohleea preia informațiile sonore din ambele surse și le trimite la creier, care „compune” informația duală în senzație auditivă.

Cine poate beneficia de un implant cohlear hibrid?

Implantul cohlear hibrid este aprobat pentru utilizare unilaterală (la o ureche) pentru persoanele hipoacuzice care au:

  • auz rezidual la frecvențe joase
  • hipoacuzie neurosenzorială severă sau profundă la frecvențe înalte
  • au beneficiu limitat de pe urma protezelor auditive

Mai precis, auzul pe frecvențe joase ar trebui să fie cuprins între limitele normale și o pierdere moderată (cel mult 60dB). Auzul pe frecvențe medii și înalte ar trebui să aibă o medie mai mare sau egală cu 75dB pentru frecvențele de 2000, 3000 și 4000Hz. În cealaltă ureche, pierderea ar trebui să fie de maxim 60dB.

Contraindicații

Nu sunt eligibile pentru acest tip de implant persoanele care suferă de surditate ca urmare a unei leziuni a nervului acustic sau a căii auditive centrale, dacă suferă de o boală a urechii medii (cu sau fără perforarea timpanului), dacă nu au cohlee (urechea internă) sau dacă au avut pierdere de auz severă sau profundă timp de 30 de ani sau mai mult.

Sunete de joasă frecvență

Frecvențele joase sunt considerate a fi cele care măsoară până la 500 Hz inclusiv. Sunetele care corespund acestor frecvențe includ vocalele, conferă ritm și melodicitate vorbirii și transmit informații despre volum. Exemple de sunete de joasă frecvență sunt tunetul, sunetul emis de toba bass sau vocea profundă a unui bărbat.

Sunete de înaltă frecvență

Frecvențele înalte adaugă claritate și prospețime sunetului, contribuind la înțelegerea vorbirii și corespund în vorbire consoanelor. Exemple de sunete de înaltă frecvență sunt sunetele emis de clopoței, ciripitul păsărilor și fluierăturile.

Beneficii

Implantul cohlear hibrid permite purtătorului să beneficieze de sunetele de înaltă frecvență care nu pot fi distinse bine cu ajutorul unui aparat auditiv, fără a sacrifica zona din cohlee responsabilă de frecvențele joase reziduale datorită mănunchiului de electrozi mai scurt. Pacienții cu implant hibrid raportează, de asemenea, mai multă satisfacție în conversațiile în medii zgomotoase, precum și o calitate sporită a audiției muzicale față de portul protezelor auditive simple.

Dezavantaje

Ca la oricare implant cohlear, și pentru cel hibrid este necesară o intervenție chirurgicală, care implică riscurile uzuale asociate infecției și anesteziei. Odată ce implantarea este realizată, anumite proceduri medicale, cum ar fi RMN și terapia electroconvulsivă, nu mai pot fi efectuate. Trauma craniană poate deteriora dispozitivul; calitatea sunetului poate fi distorsionată atunci când purtătorul se află în apropierea unor surse de interferență cum ar fi sistemele de securitate, echipamentele de comunicații mobile și unele aparate radio.


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.