Muzica este parte esențială a vieții sociale, a sănătății și bunăstării generale a omului. Audiția muzicală inițiază o gamă largă de procese cognitive și stimulează emoții, amintiri și asocieri, muzica fiind deci importantă pentru sănătatea cognitivă.

Spre deosebire de ascultătorul tipic, purtătorul de implant cohlear depinde nu doar de funcționarea dispozitivului său ci și de alte cercetări substanțiale pentru a avea acces optim la această dimensiune a vieții. Pe asemenea eforturi se concentrează Simpozionul internațional despre Muzică și Implant Cohlear, ajuns la a treia ediție. Acest simpozion, care se desfășoară la fiecare 2 ani, a fost inițiat de producătorul de implanturi și soluții auditive Oticon Medical împreună cu prof. Charles Limb de la Universitatea din San Francisco și prof. Jeremy Marozeau de la Universitatea Tehnică Daneză.

Primul simpozion despre muzică și implanturi cohleare a avut loc la Centrul de cercetare al Oticon din Eriksholm (Danemarca) în 2016, iar al doilea a fost găzduit de Universitatea McGill, din Montreal, în 2018.

Simpozionul din 2021 a fost găzduit de Cambridge Hearing Group și a fost co-finanțat de Fundația William Demant și de Oticon Medical. Evenimentul a avut loc într-un format hibrid, cu 60 de participanți prezenți la St. John’s College din Cambridge și cu peste 300 de participanți care s-au alăturat virtual. Eveniment a reunit oameni de știință de renume mondial în domeniile reabilitării auditive și formării muzicale, dar și pacienți purtători de implant cohlear. Cooperarea dintre cele două parți este considerată esențială deocarece „cei mai mulți dintre noi, cercetătorii, nu putem auzi muzica printr-un implant cohlear, așa că trebuie să interacționăm cu această comunitate pentru a înțelege cu adevărat ce și cum trebuie să rezolvăm”, spune David Landsberger de la facultatea de medicină a Universității din New York.

Îmbunătățirea codificării muzicii și optimizarea audiției cu implant cohlear necesită cercetare substanțială și dezvoltare tehnologică. În acest sens, departamentul de Cercetare și Tehnologie Oticon Medical susține, pe lângă Simpozionul de muzică și implanturi cohleare, un portofoliu de activități relaționate, precum:

  • Dezvoltarea și testarea strategiilor de codificare a sunetului pentru îmbunătățirea percepției muzicii,
  • Dezvoltarea de jocuri de „antrenament muzical”,
  • Reglajul implantului cohlear cu ghidaj CT pentru a optimiza ascultarea bimodală a muzicii,
  • Utilizarea semnalelor vibrotactile cu un dispozitiv electro-haptic portabil pentru a îmbunătăți percepția ritmului la ascultătorul cu CI.

NB: Darul Sunetului este o organizație de pacienți, nepartizană în ce privește producătorii sau distribuitorii de soluții auditive. Aceste articole nu sunt remunerate și nu constituie reclamă.

Categories: BLOG

0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.