Heinz Kirchschlager, utilizator de implant cohlear din Austria, a construit un instrument muzical complet nou: un corn în formă de cohlee!

Heinz are 58 de ani și cântă la acordeon într-o orchestră de muzică tradițională. Poartă implant cohlear de trei ani și, mulțumită aecstuia și terapiei de recuperare, el poate cânta din nou.

După implantare, a învățat, de asemenea, să cânte la un tip de corn specific pentru regiunea Alpilor. Acest instrument de suflat este lipsit de clape, ceea ce înseamnă că tonul va depinde de tensiunea aplicată cu buzele și poate fi identificat doar cu ajutorul auzului. Kirchschlager explică: „Dacă vrei să produci un ton corect, trebuie să îl poți auzi”.

De bucurie că aude din nou, lui Kirchschlager i-a venit ideea de a construi un corn inedit, nu în forma obișnuită, dreaptă, ci sub forma unei cohlee, în spirală!

Împreună cu prietenul său Gerhard Hadinger a realizat trei prototipuri, pe care cei doi le-au prezentat la o reuniune muzicală la Geisenbergalm, în Austria inferioară, la sfârșitul lunii iunie, la care au participat peste 100 de utilizatori de CI, fani ai muzicii populare și rezidenți.

Foto © Manfred Neumann. Heinz este în mijloc, în prima imagine, respectiv în stanga, în cea de-a doua.


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.