Profesorul Graeme Clark, inventatorul implantului cohlear multi-canal (articole în limba română aici) nu a străbătut singur drumul al cărui pionier a fost. Jim Patrick este unul dintre colegii și tovarășii de muncă. Jim a fost primul angajat al companiei care astăzi este liderul global în domeniul soluțiilor de auz implantabile.

În anii 1970, Jim era radioamator pasionat și totodată doctorand în sisteme de comunicații și transmisie de date pentru liniile telefonice. Atunci a aflat despre noile proiecte de cercetare al Universității din Melbourne pe tema „urechilor bionice”.

S: Jim Patrick (pe rândul de jos, al 4-lea de la dreapta) în anii 1970, împreună cu echipa de cercetători de la Universitatea din Melbourne. D: Jim Patrick, azi cercetător-șef la Cochlear.

Profesorul Clark știa că asemenea cercetări nu fuseseră făcute niciodată înainte și avea nevoie de cineva cu gândire creativă, dincolo de specializarea inginerească strictă.

„Am pus întrebări la care nu te-ai fi așteptat într-un interviu desfășurat în acei ani”, își amintește profesorul Clark. „Am întrebat candidații cum ar face să traverseze un pârâu folosind două bețe, iar Jim a arătat clar că are gândire creativă. Știam că el va fi persoana potrivită.”

Jim a fost primit în echipa profesorului Clark și a participat la proiectarea implantului cohlear și a deciziilor privind studierea funcționării acestuia.

Dar primii ani au adus și multe alte provocări.

„Nu am găsit nicio modalitate prin care să convingem fondurile de cercetare convențională să ne sprijine proiectul. Îl considerau prea riscant. Pe lângă ceea ce aveam deja de făcut, cu toții a trebuit să participăm la apelurile publice pentru strângerea de fonduri. Am zdrăngănit o cutie de conserve pe stradă, cerând donații.”

„Toată echipa a lucrat ore foarte lungi și grele.”

După ani de muncă, Graeme Clark l-a implantat ​​cu succes pe Rod Saunders, veteran în războiul din Vietnam, cu primul implant cohlear multicanal. Era anul 1978 – și echipa sa întrezărea succesul.

La trei ani după primul implant și la șapte după ce s-a alăturat profesorului Clark, Jim a semnat un contract de o pagină prin care își asuma trecerea unei ștachete înalte: primul program comercial de implant cohlear din lume.

Jim Patrick lucrează de aproape 40 de ani la Cochlear. În aceste decenii a ocupat numeroase funcții de conducere în departamentele de calitate, producție, cercetare și dezvoltare. Azi, este cercetătorul șef al Cochlear Ltd.

Categories: BLOG

0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.