Când profesorul australian Graeme Clark, inventatorul implantului cohlear multicanal, reflectă asupra muncii sale de o viață, atenția nu i se concentrează asupra realizărilor – și nici chiar asupra tehnologiei. Accentul său rămâne ferm pe importanța conexiunii inter-umane și pe modul în care munca sa a ajutat oamenii de toate vârstele să rămână în legătură unii cu ceilalți.

„Când mă gândesc la implant și la ce face acesta … le-a permis adulților să comunice între ei, scoțându-i din singurătate, din izolare și din depresie. Și a avut un efect dramatic asupra copiilor, care sunt capabili să comunice cu colegii lor și să își dezvolte adevăratul potențial. A fost dramatic”, spune el.

De acum puteți citi povestea completă a remarcabilei vieți a profesorului Clark și a dezvoltării incredibile a implantului cohlear multicanal în volumul de memorii „Vreau să ‘repar’ urechi – Povestea implantului cohlear”, disponibil online prin Amazon.

Privind în urmă peste decenii, profesorul Clark reflectează asupra momentelor și persoanelor care l-au influențat, povestește anecdotic momentele de inspirație și chiar o întâlnire cu regina Regatului Unit. De asemenea, îi salută pe oamenii care se bazează pe tehnologia sa, inclusiv pe cei care au beneficiat de ea în premieră.

După succesul timpuriu cu adulții cu surditate post-linguală, atenția profesorului Clark s-a îndreptat către provocarea adusă de implantarea cohleară la copiii care s-au născut surzi.

„Ar auzi ei aceste semnale electrice ciudate, ar putea înțelege vorbirea și limbajul? În scurtă vreme, fie că era vorba de adulți fie de copii, am constatat că acest lucru este posibil… am fost pur și simplu uluit”, spune el.

Iată motivația profesorului Clark de a-și scrie memoriile: să sprijine cercetările și inițiativele în curs de desfășurare pentru a ajuta mai mulți oameni să acceseze tehnologia implantului cohlear – în special copiii din țările în care acest lucru rămâne încă dificil.

Un sfert din încasările pentru carte vor fi direcționate către Institutul de Cercetare Graeme Clark și alte 25% vor ajuta la finanțarea Fundației Graeme Clark, organizație de caritate care susține inițiative în beneficiul persoanelor cu tulburări senzoriale.

Citește și articolul nostru Dr. Graeme Clark și primul implant cohlear multicanal

Categories: BLOG

0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.