Sunteți purtător de implant cohlear? Uneori vă simțiți epuizat după o conversație mai lungă, nu-i așa? Uneori ascultarea vine „de la sine” și nu necesită efort, dar alteori – mai ales în medii zgomotoase, trebuie să vă concentrați considerabil, deoarece creierul trebuie să lucreze suplimentar pentru „a umple golurile” din ceea ce percepeți.

Dacă ați fost la un test audiologic, știți că acesta se concentrează pe cât de mult puteți auzi și înțelege și mai puțin pe efortul mental pe care îl faceți în procesul ascultării.

Reducerea efortului pe care purtătorul de implant îl depune la ascultare este un obiectiv al firmei Oticon Medical, unul dintre producătorii de soluții auditive. Dr. Francesca Yoshie Russo, chirurg ORL și cadru didactic la Universitatea Sapienza din Roma, a efectuat unui studiu de pupilometrie pe utilizatorii de implant cohlear în perioada în care a fost bursieră la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris.

Testul de pupilometrie măsoară cât de mult se dilată pupilele în timpul ascultării. Pe scurt, cu cât efortul mental crește, cu atât pupilele se măresc.

Dr. Russo a rostit un set de cuvinte, în condiții de liniște, respectiv de zgomot progresiv, participanților la studiu – zece pacienți adulți cu implant cohlear. În timp ce pacienții repetau cuvintele auzite, dilatarea pupilei era studiată cu ajutorul unui tracker ocular, care arată ca un mic ecran de computer, plasat în fața pacienților. Pe măsură ce zgomotul în timpul testului creștea, tot astfel creștea și dilatarea pupilei.

Așadar, ascultarea în condiții de zgomot nu este doar mai dificilă pentru persoanele cu implanturi cohleare, dar necesită și efort suplimentar, după cum arată testul de pupilometrie, rezultând în dificultăți pe care mulți pacienți cu implant cohlear le întâmpină în viața cotidiană.

Pentru a reduce efortul făcut de utilizatorii de implant cohlear la ascultare, Oticon Medical își proiectează implanturile folosind un set de principii intitulate BrainHearing. BrainHearing recunoaște că ascultarea și înțelegerea vorbirii au loc de fapt în creier, iar implanturile trebuie să emuleze cât mai natural felul în care creierul dă semnificație sunetelor.

Aflați mai multe despre Oticon Medical BrainHearing aici.


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.