Fitting-ul (reglajul) implantului cohlear este o operatiune complexă care urmărește stabilirea parametrilor stimulării electrice a nervului auditiv de către electrozii implantului cohlear, pentru a produce senzație auditivă, dar și discriminarea cuvintelor și inteligibilitatea vorbirii.

Prima verificare a parametrilor se face la „activarea” procesorului de sunet, la circa 4-6 săptămâni după operația de implant cohlear. Pentru că nivelele de stimulare electrică optime se pot modifica în timp, urmează, periodic, ședinte de reglaj pentru obținerea unor praguri optime la audiometria în câmp liber (20-30 dB) și la testele de discriminare a vorbirii. Un reglaj bun deschide, din punct de vedere tehnic, calea către dezvoltarea limbajului articulat al copilului implantat, care însă poate fi realizată doar prin efectuarea constantă, stăruitoare și îndelungată a ședințelor de terapie auditiv-verbală, de către terapeut dar și de părinte.

Metodele de reglaj pot fi comportamentale (bazate pe metode psihofizice, asemănător audiometriei tonale) în cazul adulților și pacienților cu surditate instalată postlingual; obiective, care au la bază masurători fizice precum NRT (Neural Response Telemetry), ESRT (răspuns stapedian electric) sau EABR (Electrical Auditory Brainstem Response), în special la copii și la primele reglaje, atunci când nu pot fi obținute reacții comportamentale la sunet; sau mixte.

Citește și „La reglaj” și „la audiogramă” – jocurile serioase ale micilor purtători de urechi bionice

 


Bogdan Stanciu

Președintele Asociației „Darul Sunetului”. Vechi luptător în arena civică. Tatăl Sofiei, o fată surdă congenital și purtătoare de implant cohlear. Pompier de serviciu, la nevoie.

0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.