Jurnal de Mircea Barbu, publicat inițial în revista Perspective, nr. 3

Cândva în jurul vârstei de 1-2 ani am pierdut auzul progresiv, fără să ştiu exact cauza, o ipoteză fiind că s-ar fi întâmplat în urma unui tratament cu antibiotice.

La 2-3 ani am început să merg la logopedie la un terapeut la Spitalul Panduri din București. Am mers des. Pe la 4 ani am început să citesc pe buze şi să mă exprim în propoziţii scurte. Mai citeam poveşti cu mama începând pe la 5-6 ani.

Deşi purtam proteze auditive acestea nu mă ajutau deloc, erau inutile.

La vârsta de 7 ani, în anul 2000, am făcut operaţia de implantare. Operația am făcut-o la Szeged, în Ungaria, această clinică fiind mai avansată în acel moment în ceea ce priveşte operaţia de implant cohlear. La recomandarea medicilor am mai stat un an pentru obișnuirea cu auzul şi abia la 8 ani am început şcoala normală.

Nu am avut probleme de inter-relaţionare şi nici cu notele sau învăţarea. După doi ani dintr-o clasă mai modestă ca nivel, am fost trimis într-o clasă cu elevi mai buni pentru că puteam mai mult și prima învățătoare pe care am avut-o ieșise la pensie.

Din clasa a IX-a am intrat la liceu prin examen de capacitate cu note foarte bune, mai puţin la limba română. Liceul a fost de profil real, matematică, am terminat liceul fără probleme semnificative.

La recomandarea tatălui meu m-am înscris la facultatea de stomatologie (la medicină dentară).

Inițial am dat admiterea în București, apoi m-am înscris la Iaşi, în prezent fiind în anul V.

07.04.2017
– Astăzi am primit device-ul, Nucleus 6.

Cochlear Nucleus 6

Am început să folosesc un nou procesor după 17 ani de utilizare a lui SPrint, pe care l-am folosit zi de zi din 2000.

Cochlear Nucleus SPrint

 

Prima senzație a fost aceea de ciudățenie, din cauza schimbărilor automate de sunete datorate funcţionării noului procesor. De asemenea am remarcat senzaţia că sunetul este mai slab, în sensul că volumul este scăzut faţă de cum eram obișnuit, dar am zis să mă „joc” aşa timp de două săptămâni, cât sunt în vacanță şi ulterior să mă duc la un „mapping” pentru micile reglaje care sunt necesare.
– La fiecare schimbare de mediu, automat tot se schimbă sunetul, percepția, modul cum aud, cum ar fi trecerea dintr-o încăpere în alta, ieșirea dintr-o clădire, când începeam să „alerg” percepeam altfel sunete comparativ cu înainte, diverse ambianțe cu care nu eram obișnuit.
– Am avut prima conversație cu tata şi bunica la telefon. Lucru remarcabil este că a decurs perfect, înțelegerea fiind mai bună pentru că nu se mai face deloc microfonie. Cu SPrint cam în 50% din cazuri se făcea microfonie şi acest lucru ducea la mari neînțelegeri sau confuzie între mine şi persoana respectivă.
– Prima dată când am mers cu maşina a fost foarte ciudat, în sensul că nu se mai auzea, sau de fapt se auzea în „mod normal”, aşa a zis un prieten. Eu înainte percepeam altfel sunetul motorului, dar aşa cum percepeam eu acum sunetul, aşa percepea şi el. De asemenea, radioul a fost diferit, când era vorba de o anumită reclamă sau știre, se schimba automat la funcția de focus, asta în caz de nu greșesc denumirea lui, iar când era la radio muzică, automat se schimba pe muzică, înțelegerea muzicii fiind altfel, muzica se auzea mai mult a muzică, nu aiureala de dinainte când predomina motorul sau negativul din muzică, neauzind deloc versurile.
– La magazin, unde am fost la cumpărături, am ajuns la un raion de carne şi automat auzeam efectiv focusul sunetului la cele două doamne care vorbeau mai tare, având în vedere că în jurul meu era gălăgie ambientală şi alți factori producători de sunete.
– Când am ajuns acasă, am început să desfac toate accesoriile, să le pun la încărcat şi am discutat cu prietenii mei despre cum percepeam sunetele sau cum le recepționam cu noul procesor.
– Prima mea observație a fost aceea că percepeam și sunete mult mai fine, mai accentuate faţă de vechiul procesor, cum ar fi mici trântiri, sunetul ploii, sunetul mașinilor de afară.
– Am început să mă joc cu „wireless mini microfon” şi „remote” sau cum se numește, dar fără succes. Singurul succes a fost acela de a schimba programele, ulterior am tras concluzia că programul unu e cel mai OK momentan, neștiind cu exactitate cum e treaba cu celelalte, iar cu mini microfonul m-am lăsat păgubaș să mai încerc să mă conectez.
– Când puneam muzică şi dădeam volumul mai tare, automat procesorul trecea la modul muzică şi erau întrerupte sunetele de afară, cum ar fi vocea mea sau a prietenilor cu care eram, auzind doar muzica. Ca și cum cineva ar dori să vorbească cu mine când se aude muzică în jurul meu şi eu să nu îl aud deloc. E puțin ciudat acest lucru.
– De asemenea am dat căștile de monitorizare la prietenii mei, să vadă cum aud eu cu noul procesor şi vreau să zic că au rămas fascinați de acest fenomen, că este foarte WOW.

08.04.2017
– Dimineața când m-am trezit şi am pus procesorul, mai mult s-a auzit la modul normal, cum auzeam cu celălalt, în liniștea din casă, fără zgomote, nu pot zice că a fost ceva diferit, doar discuția cu colegul de apartament poate că a fost puțin diferită din punct de vedere auditiv pentru că vocea este mai diferită.
– Am ieșit dimineața la o cafea cu un prieten prin oraș şi la o plimbare. Afară era vânt, bătea din toate direcțiile, sunetul vântului fiind simțit diferit comparativ cu înainte, în sensul că se aude mai aproape de finețea lui, se aude șuieratul frunzelor sau obiectele care se mișcau, dar cel mai bun lucru pe care îl pot spune despre această experiența este că puteam auzi vocea persoanei respective. Fără să mai fiu nevoit să mă concentrez pe buzele persoanei puteam să aud ce vorbea.
– După amiază am plecat spre Bacău cu maşina şi am remarcat: sunetul motorului, e total diferit, se aude mai la finețea lui, cum se aude în mod normal ( aşa zic prietenii mei pe care tot i-am întrebat cum aud ei şi concluzia finală a fost că în acest moment aud cum aud şi ei, cu SPrint auzeam total diferit), altă observație ar fi aceea că indiferent de turație (exemplu la 4500-6000 de ture), tot auzeam radioul, buletinul de știri sau muzica, procesorul schimba automat funcția de focus şi modul muzică pentru o claritate mai bună, este fascinant acest lucru. Înainte nu aveam nici o șansă când depășeam 2000-3000 de turații să aud radioul, era total dominat de sunetul motorului (din cauză că motorul are capacitate mică, 1.0, turațiile cresc foarte repede, deoarece conduc puțin mai „sportiv”).
– Seara, la o discuție cu tatăl meu, a fost foarte ciudat şi diferit. Percepția sunetelor, când ridica tonul, se schimba automat şi îl auzeam cum vorbea normal, dar el țipând.

09.04.2017
– Am mers la piață cu tata, când mergeam de la o tarabă la alta şi intrând în contact cu diverși vânzători, se schimba automat focusul spre vocea vânzătorului, la unii da, la unii nu, uneori la oamenii din jur.
– Tot bătea vântul în oraș, pot zice ca pot auzi foșnitul frunzelor si crengilor, inclusiv vocea tatălui meu.
– Am fost într-o mașină a unui prieten, unde el avea sistemul bass instalat şi la muzică dată tare se auzea acel vrr, rrr specific, eu la început am crezut ca e defect sau stricat sistemul bass, dar de fapt după spusele prietenului meu, el zice că aşa se aude în mod normal, eu până în prezent neauzind deloc acest lucru, doar recepționam vibrațiile emise de bass/muzică, deci a fost un sunet total nou pentru mine.
– Seara, ne-am adunat cu mai mulți băieți la bloc la o vorbă, iar eu înainte, în mod normal, mă plictiseam foarte mult, din cauza iluminatului slab nu puteam să citesc pe buze, să particip la conversație, să înțeleg, iar acuma pot zice, că a fost altfel, nu a mai fost acea senzaţie de plictiseală, de neînțelegere, puteam participa activ la conversație.

10.04.2017
– La discuții telefonice a început să apară din nou microfonie (bâzâitul specific, bzz, zzz, dar nu a fost aşa de lung sau dominant), l-am întrebat pe domnul Chiticaru şi el zice că nu a întâlnit niciodată această situație, cred că ar trebui să fie o mică explicație a acestui fenomen.
– Am apăsat din greșeală pe telecoil (am aflat acest lucru a doua zi, nici nu știam ce e cu asta) pe remote-ul şi în mare parte din zi a fost aiureală, am auzit foarte încet, neînțelegând de ce, nu mai era activă opțiunea de auto-scan şi automat nu pot zice mare lucru despre această zi.

11.04.2017
– După o discuție cu domnul Chiticaru de dimineață, până la urmă problema cred că a fost telecoil-ul şi reglând remote-ul, auzul a început să revină la normal.
– Cu treabă personală, m-am plimbat foarte mult astăzi şi pot zice că a fost foarte plăcut, schimbările automate de la funcția SCAN, când intram în magazine, intram în contact cu oameni sau când ieșeam, zgomotul ambiental.
– Am încercat să conectez mini-mic la procesor, dar după multe încercări nereuşite m-am lăsat păgubaș;
– Am început să aflu lucruri noi despre procesor datorită manualului de utilizator.

12.04.2017
– Dimineață, fără vreun plan, am încercat să conectez „mini-micul” la procesor şi am reușit într-un final. Am început să ascult muzică de pe Youtube, să vorbesc la telefon, să mă uit la un film şi experiența pot zice că a fost una super faină. Muzica se auzea altfel, parcă eram atașat total cu muzica şi am încercat să înțeleg vocile, dar mai trebuie exercițiu. La film, efectele sonore au fost WOW, parcă eram la cinema, se auzea super fain şi parcă eram conectat cu acțiunea filmului. La telefon am observat puțin claritatea conversațiilor telefonice, pentru că nu se mai făcea deloc microfonie/bâzâit.

13.04.2017
– În această zi am fost în mișcare, cu diverse treburi, însă nu știu dacă merită repetate lucrurile pe care le-am scris mai sus.

14.04.2017
– Am primit PhoneClip și MiniMic2.
– Am reușit să fac împerecherea cu PhoneClip, fiind entuziasmat să testez, prin prisma faptului că am auzit lucruri bune despre acest accesoriu, să văd cum este claritatea conversațiilor. După câteva apeluri telefonice în ziua respectivă, am rămas foarte surprins, că este posibil așa ceva în sensul că acest accesoriu poate să te deconecteze total de zgomotele din fundal și să pot înțelege conversațiile telefonice cu mare ușurință. Un lucru care m-a impresionat la maxim a fost momentul când am pus muzica tare în maşină și am încercat un apel, gândul meu iniţial a fost că nu o să mă pot înțelege, cum era înainte, dar efectul a fost fantastic, chiar am înțeles persoana respectivă, putând avea o conversație normală, acest lucru mi se părea total imposibil înainte.
– Cu MiniMic am reușit împerecherea, dar nu l-am folosit să văd efectele, o să testez ulterior în viitorul apropiat.

15.04.2017
-Dimineața, în timpul curățeniei în casă, folosind în același timp accesoriul PhoneClip, am avut o conversație telefonică și este fascinant lucrul că poți vorbi confortabil, comod, fără să ții telefonul în mână și făcând altceva, fără emoția că nu o să înțeleg datorită multi-tasking. La un moment dat am pornit aspiratorul și tot se înțelegea conversaţia telefonică, pot zice că este un lucru fantastic, înainte era de rangul misiunii imposibile să am o conversație telefonică în asemenea situații. După două zile de utilizare, consider că PhoneClip este un accesoriu indispensabil pentru orice utilizator care are procesorul compatibil cu acest accesoriu. Transformă absolut toate conversațiile telefonice în altă lume, altă claritate, este fantastic.

16.04.2017
-După masa de sărbători Pascale, m-am oferit să spăl vasele, când curgea apa, se schimba pe alt mod, nu-i mai auzeam pe cei din jurul meu, era redus ca volum și sunetele apei combinate cu ale vaselor sunt altele, comparativ cu modul cum auzeam înainte. Nu știu să zic dacă e mai bine sau mai rău, oricum se simte o diferență mare față de înainte. Parcă în acest moment sunt „conectat” cu chiuveta.

17.04.2017
– Tot despre PhoneClip voi vorbi în această zi, dorind să povestesc două situații.
– Prima situație este în timpul condusului. Fiind conectat cu PhoneClip prins la gulerul tricoului, în timpul conversației telefonice, pe lângă beneficiile știute, pot zice că este și un mare plus: în acest timp ești mai concentrat la condus și nu mai ești distras de alte sunete. Înainte, cu procesorul vechi, conversațiile telefonice erau mai dificile, în sensul că pentru a înțelege, mă concentram mai mult la telefon decât la drum, de multe ori conversațiile telefonice erau deficitare din cauza sunetului frecării cauciucurilor cu asfaltul, motorului, în mare parte ajungând la neînțelegerea totală și comunicam ulterior prin mesaje. Cu PhoneClip ajung la conversațiile normale, simple, cu înțelegere totală.
– Altă situație, este în timpul plimbării prin oraș, ca pieton, cu niște prieteni alături. Înainte, tot cu gălăgia ambientală, în mare parte era imposibil de a avea o discuție normală, îmi trebuia liniște totală, să nu fie nici un zgomot în plus de tipul zgomotului de mașină sau de vânt, conversațiile oamenilor și toate cele, pentru a avea o conversație mai normală. Acum acest accesoriu, te duce într-o altă experiență a conversațiilor, nu mai ai aceea panică, aceea rușine de a vorbi la telefon, totul fiind o plăcere.

18.04.2017
– Am mers cu familia în alt oraș, în mașină a fost foarte ciudat din punct de vedere al sunetelor, în mare parte nu înțelegeam pasagerii din spatele mașinii și tot întrebam pasagerul de lângă mine ce au zis.
– De asemenea, la masă a fost foarte ciudat, fiind mulți oameni care tot vorbeau, zgomotul ambiental sau ce era, eu neînțelegând nimic prin auz, mai mult mă foloseam de cititul buzelor pentru a înțelege, am verificat remote-ul dacă s-a schimbat ceva, dar nimic nu s-a schimbat.
– Seara am fost la meci într-un PUB cu doi prieteni, la fel, foarte ciudat, nu îi auzeam mai deloc pe ei, se auzea foarte ciudat comentatorul de la televizor, tot de cititul buzelor m-am folosit ca să înțeleg și să conversăm.
– Practic, această zi a fost puțin “haos” din punctul de vedere a auzului, nici eu nu îmi explic din ce cauză a fost așa.

19.04.2017
– Această zi în mare parte a decurs normal, nimic special de zis, singura observație fiind aceea că am mers seara într-un local, la meci, tot cum a fost și în ziua trecuta (18.04), foarte ciudat. Eu cred că trebuie un reglaj, mi se pare foarte ciudat, anormal acest lucru.
O observație! De la început până în prezent am folosit numai programul SCAN, îl consider cel mai potrivit la ora actuală până la momentul reglajului. Programele 2,3,4 după cum sunt reglate acum mai mult mă încurcă decât să mă ajute.

23.04.2017
– În drum spre Iași am fost cu un prieten, am încercat să folosesc în timpul drumului MiniMic2 pentru a da alt nivel conversațiilor, dar spre supărarea mea, a fost mai mult haotic, se auzea foarte ciudat, mi se transmiteau sunetele de la MiniMic2 la procesor și nu mai înțelegeam mare lucru și după scurt timp am preferat să ascult normal, decât să folosesc acest accesoriu. Poate acest disconfort a fost cauzat de utilizarea incorectă a accesoriului, sau de fapt aşa este, chiar nu am găsit nici o altă explicație.

24.04.2017
– La finalul zilei, după ce am ajuns acasă, mai mult m-a „deprimat” gândul că majoritatea oamenilor cu care am vorbit la telefon nu mă înțelegeau deloc, conversațiile telefonice fiind efectuate cu ajutorul accesoriului PhoneClip, mulți prieteni zicând că se auzea foarte ciudat, nu mă înțelegeau, deci nu am schimbat modul de a pune accesoriul la altă distanță sau alt loc de prindere. Foarte ciudat din punctul meu de vedere. Poate a fost doar ceva de moment sau ceva ce ține de zgomotele ambientale.

25.04.2017
– A fost prima zi de facultate după vacanță, la stagiul și cursul avut în această zi, pot zice că e altfel. Perceperea informațiilor de la profesori sau asistenți, mult mai clară, mai directă pentru mine, chiar dacă mediul era mai zgomotos, vorbele colegilor, funcționarea instrumentarelor dentare, motorul compresorului, comparativ cu înainte, când trebuia să am privirea directă la profesor sau asistent pentru a prelua informațiile zise prin citirea pe buze.

26.04.2017
– După o zi plină la facultate, când am ajuns acasă am vrut să mă relaxez ascultând niște muzică. Până în momentul utilizării noului procesor, mie nu îmi plăcea deloc muzica, se auzea numai bubuială pentru mine, neavând nici o legătură și mai mult mă obosea sau mă durea capul. În acest moment, pot zice că muzica se aude mult mai clar, vocile se aud altfel, mai accentuate, instrumentele, ritmul muzicii, fiind altfel auzite, comparativ cu înainte, acum muzica se aude mai „a muzică”, adică ceva plăcut, relaxant, așa cum transmite muzica majorității oamenilor această stare.

27.04.2017
– Am fost la un nou map-ing (reglaj) la domnul Cozma din Iași pentru a ridica anumite frecvențe, să fie puțin mai tare, mai normal, acum să vedem cum rămâne, cum este evoluția și ulterior să mă duc la un nou control peste 2-3 luni.

28.04 până pe 11.05.2017
– A trecut o lună de când folosesc noul procesor și ca experiență personală pot spune că este un procesor care este la alt nivel, comparativ cu cel vechi, din toate puncte de vedere, de la calitate, aspect, ergonomie, structură, comoditate de a folosi și toate cele. Sunetul este total diferit față de SPrint, mai clar, mai fin, mai bun, mai ambiental, mult îmbunătățit.
– De la noul reglaj pot zice că e mai bine, că e cum trebuie sa fie, părerea mea, sunetele sunt foarte bine recepționate, nu am mari nemulțumiri cu noul reglaj, dar cred că mai trebuie reglat la anumite frecvențe sau unele programe să fie mai „perfecte” dar asta vedem la vară, la următorul reglaj.
– Principala observație este că îmi este greu să vorbesc la telefon normal, fără accesoriul PhoneClip în mediul zgomotos și acest lucru nu este în regulă din punctul meu de vedere. În mediul liniștit, pot comunica normal, dar tot mă chinui, cred că trebuie ceva reglat sau perfecționat când mă duc la următorul reglaj. Zic că nu este bine din cauza faptului că dacă nu mai am accesoriul, se defectează sau se descarcă bacteria, trebuie să pot comunica și normal la telefon fără PhoneClip și în mare parte când am încercat să vorbesc normal la telefon, a fost greu și am apelat tot timpul la PhoneClip.
– Am început să lucrez la universitate, pe pacienți și instrumentarele de la scaunul stomatologic îi aud altfel. Eu la început am crezut că nu merge deloc, că e stricat, dar colegii ziceau că merge foarte bine. Pentru moment, am rămas foarte șocat, parcă eram cu 2-3 ani în urmă când am început prima dată să lucrez pe oameni, am avut iarăși aceea panică de a folosi turbina cu viteza destul de mare pe dinții oamenilor, neavând siguranță din cauza faptului că sunetele de acționare erau total diferite față de cum eram obișnuit. Ce mai pot zice diferit, este că acum aud și ambiental, indicațiile doctorului, pot comunica cu colegii, cu doctorul când lucrez, înainte nu auzeam absolut nimic, totul era concentrat pe turbina respectivă și aspiratorul care era în funcțiune concomitent cu turbine și zgomotul era destul de ridicat iar acest lucru este fantastic, chiar este un plus mare ca viitor medic.

04.07.2017
– Am avut multe examene și treabă de făcut la universitate, așa că nu am avut timp sau starea necesară pentru a vă ține la curent cu noutățile în această „călătorie” cu Nucleus 6. În acest moment am trecut cu bine de toate examenele, am reușit să termin anul 4 integralist și cu note bune, acum aștept cu nerăbdare anul 5 și momentan mă bucur de vacanță.
– Cum am zis ultima dată, m-am văzut cu domnul terapeut, am făcut vreo 4 sau 5 ședințe de logopedie, mi-a mai explicat anumite teorii privind anumite sunete unde aveam eu probleme încât ajungeam la vorbirea neclară. Principalul lucru a fost că vorbeam prea repezit și ușor, ușor cu timpul și cu voință, încercăm să corectam. Cel mai mare șoc pentru mine a fost că nu știam că există vibrațiile la sunetele D, B, J eu pronunțând accentuat T,P,S sau la anumite grupuri de litere pronunțam altfel, dar vreau sa zic că chiar mă bucur că am reușit să intru în legătură cu acest domn și încercăm să iasă o treabă faină. Recent, m-am întâlnit cu doi prieteni din copilărie cu care nu m-am mai văzut de aproximativ 5-6 luni și ei au remarcat acest lucru, că vorbirea este îmbunătățită față de cum mă știau ei și acesta este un lucru extrem de pozitiv pentru mine.
– Am fost la un festival de muzică care s-a desfășurat în orașul unde studiez, a fost unul dintre cele mai mari festivaluri din această zonă, eu la început având ideea că o să fie ceva extrem de plictisitor, din experiențele anterioare cu concerte sau festivaluri, mai mult fiind doar o simplă bubuială, neavând nici un farmec pentru mine. Dar de data asta pot zice că investiția de a merge la acest festival a meritat complet. A fost foarte frumos, toată atmosfera a fost WOW, artiști faini, muzică bună, se înțelegeau versurile și vibe-ul transmis de ei. Din punctul meu de vedere, a fost ceva total diferit față de ce mai experimentasem înainte.
– Am fost recent la un tenis de câmp cu prietenii mei. La început voi povesti cum era înainte, cu SPrint la diverse sporturi. Procesorul nu avea deloc stabilitate pe ureche, la mișcări bruște, la serviri, tot timpul magnetul căzând împreună cu microfonul din cauza lipsei de suport. Comunicarea era total deficitară din cauza condițiilor externe (vântul, mișcări ale corpului, etc). Nucleus 6 pot zice că a fost foarte bine, pe toată durata jocului nu a căzut deloc, deși făcusem eforturi să cadă, dar nu am avut succes, pot zice că e chiar foarte bine conceput pentru a se menține pe ureche, comunicarea a fost foarte bună, fără probleme, indiferent de factorii externi.
– Cu timpul, am început să mă obișnuiesc să vorbesc la telefon, indiferent de mediu, zgomotos, sau normal, să înțeleg aproape foarte bine, dar tot mai am momente când nu înțeleg, ușor- ușor încep să nu mai folosesc PhoneClip, deși în anumite momente aș fi dorit să îl fi avut la îndemână. Cu puțin exercițiu și efort, cred că într-un timp mai îndepărtat pot vorbi la telefon fără accesoriu și indiferent de mediul zgomotos, cu înțelegere totală.
– Am făcut o probă cu SPrint după aproximativ 11 săptămâni de folosire încontinuu a lui Nucleus 6 și am rămas nu foarte, ci extrem de șocat de diferența enormă dintre cele două procesoare. E o diferență de la pământ până la galaxie, nu se compară deloc calitatea, confortul, perceperea sunetelor, finețea sunetelor, totul fiind foarte diferit. Am încercat diverse situații și pot zice că înţelegerea mea a scăzut dramatic, aproape total, foarte greu înțelegeam, trebuind eforturi mai mari de înțelegere. La telefon nu mai înțelegeam absolut nimic, se făcea foarte multă microfonie, comunicarea „face to face” a fost foarte ciudată, diferită.
– Cam astea sunt principalele lucruri în ultimele două luni, de la ultimul update.


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.