„Școala online” – un pseudo-act educațional
Împreună cu alte 25 de asociații am remis astăzi ministerului Educației un memoriu prin care solicităm reluarea activității în școli în viitorul an școlar și oprirea așa-zisei „școli online”.
Memoriul, pe care îl găsiți integral aici [actualizare 3 august 2020: răspunsul MEC], a fost inițiat de organizația noastră și la forma sa finală au contribuit colegi din asociațiile de părinți, de profesori și mai ales din asociații de reprezentare a intereselor copiilor cu cerințe educaționale speciale, de departe cei mai afectați de închiderea școlilor începând cu perioada stării de urgență.
În memoriu, remis și președinților comisiilor de învățământ ale camerelor Parlamentului, am argumentat de ce școala „la distanță” nu doar că nu este o opțiune viabilă pentru procesul de predare/însușire/evaluare, dar dăunează profund, atât prin aspectele imediate – abuzul de tehnologie cu efecte nefaste asupra sănătății și dezvoltării intelectuale a copilului, cât și prin cele indirecte – lipsa socializării, a interacțiunii cu cadrul didactic și deconectarea de la mediul de competiție sănătoasă din clase.
Am subliniat problemele, uneori de netrecut, pe care le-au întâmpinat copiii cu cerințe educaționale speciale, pentru care educația online este fie imposibilă, în funcție de afectările funcționale, fie este făcută într-un mod care adâncește starea de marginalizare a acestor copii, stare pe care atât societatea civilă cât și guvernele din ultimii 20 de ani au făcut eforturi mari de a o depăși.
Nu i-am uitat nici pe profesori, abandonați practic de minister să se descurce singuri.
Cel mai problematic și îngrijorător aspect ni se pare însă atitudinea organelor administrative, în special a ministerului Educației și a celui al Sănătății, care iau decizii practic fără consultare în materia unor reglementări generale de importanță capitală pentru sistemul de învățământ. Emiterea de acte fără temei în lege, fabricarea în grabă și necorespunzător a cadrului legal, declarații multiple cu privire la continuarea „școlii online” pe un orizont nedefinit de timp și încercarea de a pasa responsabilitatea pe umerii părinților prin „mituirea” cu bani de tablete au nevoie de un răspuns ferm. Calea pe care s-a angajat ministerul Educației duce la distrugerea a ceea ce a mai rămas din sistemul românesc de educație.
Nici la Parlament lucrurile nu stau mai bine: nimeni din aparatul de lucru al comisiilor de specialitate nu pare să știe nimic despre anunțata și aprobata, în Biroul permanent al Senatului, ședință comună în care urma să se dezbată și decidă „ceva” în legătură cu tema aceasta.
Urmează să trimitem zilele viitoare ministerului, ca sprijin pentru memoriu, și o petiție .
Actualizare 24 iulie: petiția a fost trimisă astăzi Ministerului Educației cu semnăturile a 23.760 de părinți și cadre didactice:
7 Comments
Neagu Constanța · 15 iulie 2020 at 8:47 pm
Profesori plătiți degeaba, carte 0!
Giuli · 23 iulie 2020 at 8:01 am
Nu e vina profesorilor femeie, e vina noastră care nu vrem sa învățăm, asta e nu ne place școala, nu mai dați vina pe profesori ce naiba💩
Pirnea Elena · 17 iulie 2020 at 11:15 am
Buna ziua dl. Stanciu, salut initiativa dvs de a lansa o petitie in sustinerea redeschiderii scolilor!!! In data de 10 iulie am trimis e-mail catre presedintele Asociatie parintilor, dlui Cristache, cerandu-i acelasi lucru: redeschiderea scolilor!! Raspunsul dumnealui: „Buna ziua, Sunt multe de spus, astept sa ma sunati maine”. Va rog sa imi spuneti daca exista vreo posibilitate sa ma implic si eu in acest demers, as vrea sa ma implic alaturi de oameni care mai cred in invatamant si educatie si ca si Dvs sunt o mama a 3 copii, care isi doreste ca acesti copii sa aiba un viitor, chiar daca altii se opun.Va multumesc. Elena Pirnea
Moiș Izabela · 22 iulie 2020 at 6:47 am
Trebuie deschise școlile deoarece școală online nu este ca cea predată pe viu
Ramona · 22 iulie 2020 at 10:04 am
Dorim să se deschidă scoala,nu toți copii au posibilitatea de a urma cursuri online,ce ne facem noi parinti care avem copii in clasele mici,nu mi se pare normal,e bătaie de joc
Hâtru · 26 iulie 2020 at 9:29 pm
Școala online nefiind practicată până la acest „incident” e grea. Preluată din mers e normal să aibă rezultate … slabe. Profesori nepregătiți pentru situație (lecții, dotare etc.), elevi „dornici” de a sta pe calculator, tabletă, telefon … nu numai pentru scopul propus.
Mă adaptez situației ȘI DEPUN EFORT SĂ MEARGĂ BINE !
E ușur de zis și argumentat: „școala la școală” ! Vă doresc să vă trimiteți proprii copii la școală, așa cum susțineți, dar la apariția unui „caz nefericit” să nu vă apropiați de școală și de profesori ! Poate încercați direct la … spital !
Așa că mai multă cumpătare, analiză și găsirea unei soluții cât mai mulțumitoare ar fi de prefereat ! Nu e bine așa, randament slab, nu e socializare și … Asta poate aproape oricene . Soluții cu asumarea răspunderii VĂ ROG !
Propun 50 de elevi într-o clasă, profesori fără măști, salarii mari și …
Și totuși pentru a fi concret, și adaptat momentului, cred că varianta hibrid ar fi varianta momentului. Mai concret: o grupă din clasă (vai de clasele cu peste 30 de elevi și cu spațiu în clasă mai mic de 15 !!!, asta tot datorită nerespectării legislației- MAXIMUL FIINDE 30 ÎN CLASĂ!) la școală și cealaltă grupă acasă, pe platformă, cu transmiterea online din sala de clasă, cu posibilitatea interacțiunii profesor-elev. Alternativ, săptămânal ! Stop ! Nu vă repeziți ! Știu ! Bani, investiții … Camere, microfoane etc. Adică dotare ! Pregătire profesori și adaptare elevi.
Dacă aveți alte soluții .. vă rog ! Dar nu: nu se poate, e greu, nu e bine .. Spuneți cum e bine și argumentați ! Nu vă exprimați doar dorințele. RESPONSABILITATE !
Teo · 3 august 2020 at 9:33 am
Nu cred ca este nevoie de explicatii referitoare la beneficiile scolii fizice!!! Logic ca toti am prefera asta, si noi si copiii, dar cred ca este nevoie de logica! de ce optam pt scoala online? Ce focar poate fi o scoala cred ca au dreptul doar parintii sa spuna. Avand in vedere acest fapt dovedit, nu cred ca ar trebui sa fim obligati sa ne supunem riscului Covid, care se transmite mult mai repede decat gripa, de exemplu. Cine a venit cu ideea copiilor din clasele primare, nu s-a gandit ca tocmai la ei imbolnavirile sunt mai frecvente si protejarea mai dificila!
Ganditi-va ce riscuri si pierderi de vieti expuneti prin aceste randuri!!!
Nu este nineni fericit de acesta pandemie dar nici nu trebuie sa ne protejam pt ca unii nu cred in ea!