Sistemul Osia (producător Cochlear Ltd.) este o soluție auditivă cu implant concepută pentru pacienții cu pierdere de auz conductivă, mixtă sau neurosenzorială unilaterală. Osia este primul implant oseo-integrat care utilizează stimularea piezoelectrică pentru transmiterea sunetului sub formă de vibrații direct la urechea internă (cohleea), ocolind componentele vătămate sau nefuncționale ale auzului natural.

Soluția auditivă OSIA conține implantul Osia OSI200 și implantul oseointegrat BI300 care transmit semnalul prin urechea medie, iar la exterior procesorul de sunet Osia 2 care captează sunetele și le transmite sub formă de semnal electric la implant.

Sistemul cu implant OSIA2 (foto Cochlear Ltd. Australia)

Inovația constă în aceea că în locul utilizării unui transductor electromagnetic convențional, ca la implanturile cohleare, OSIA utilizează un material piezoelectric care se expandează sau se contractă via legătură digitală (link) pentru a crea vibrație care stimulează urechea internă, optimizând transferul de sarcină electrică și reducând diferențele de calitate între diversele sunete percepute.

Piezoelectricitatea este utilizată de decenii în numeroase produse deja banale precum microfoanele, boxele audio și echipamentul medical, dar este pentru prima dată când materialul de acest tip este inclus într-un implant auditiv. Unul din multiplele sale avantaje este abilitatea de a amplifica frecvențele înalte, unde sunt situate cele mai importante sunete ale vorbirii.

Sistemul OSIA poate fi utilizat pentru tratarea pierderii de auz asociate cu o serie întreagă de afecțiuni precum otita medie cronică, otoscleroza și atrezia. În Statele Unite ale Americii sistemul este aprobat pentru pacienți de peste 12 ani cu pierdere de auz conductivă, mixtă sau neurosenzorială unilaterală.

Conform producătorului, sistemul a primit aprobarea pentru utilizare clinică în SUA în urma unor rezultate excelente în investigațiile clinice și în testările pilot. Rezultatele au arătat o îmbunătățire considerabilă în abilitatea pacienților de a auzi precum și în calitatea vieții acestora, comparativ cu testările preoperatorii, asistate sau nu.

Mai multe informații la cochlear.us/Osia.

Cochlear (www.cochlear.com/ro) este cel mai important producător și comerciant de soluții auditive implantabile la nivel global. Cu sediul în Australia, Cochlear Limited este legat de munca și persoana profesorului Graeme Clark, inventatorul primului implant cohlear cu canale multiple. Compania investește anual circa 160 de milioane AUD (115 milioane USD) în cercetare-dezvoltare și a produs până acum peste 550.000 de dispozitive implantabile, utilizate de pacienți de toate vârstele din peste 100 de țări.

© Johan Westerlind Photography

NB: Darul Sunetului este o organizație de pacienți, nepartizană în ce privește producătorii sau distribuitorii de soluții auditive. Aceste articole nu sunt remunerate și nu constituie reclamă.


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.