În Republica Moldova sunt monitorizați cca 1460 de copii cu diferite forme de surditate, iar cifra este în continuă creştere. Conform informațiilor oferite de către Centrul Republican de Audiologie din Republica Moldova, sunt depistate anual cca 80-100 de cazuri noi de surditate, dintre care 40 de copii sunt eligibili pentru implant cohlear. Însă, în lipsa unui Program Național de tipul celui existent în România, cu un sistem sanitar cu multe probleme și în cea mai săracă țară din Europa, copiii cu surditate profundă nu au mari speranţe de a mai putea auzi. Eforturi de corectare a situației sunt depuse, deocamdată, de Asociația Persoanelor cu Deficiențe de Auz „Aud și Vorbesc” și de Fundația „Din Suflet” patronată de Prima Doamnă a țării, Galina Dodon. Reproducem articolul „O țară cu prea multă liniște și prea puțini oameni cu dreptul la auz!” apărut în revista Perspective, nr. 2/2018, sub semnătura Iunietei Sandu.

Există țări cu prea multă fericire, cum ar fi Finlanda, sau țări care trec prin multe schimbări, cum ar fi România. Dar mai există și acele țări care nu oferă copiilor posibilitatea să audă. Auzul este poarta către o viață normală. Copiii care se nasc cu o hipoacuzie profundă în Republica Moldova nu reușesc niciodată să o deschidă. Părinții lor, care nu beneficiază de ajutor de partea statului, rămân fără putere și nu reușesc să apese zăvorul, să deschidă poarta și să le arate copiilor drumul unei vieți normale. O viață în care pot fi independenți, își pot împlini visele, pot întemeia o familie, și mai mult, pot auzi și vorbi corect și normal.

Moldova, țara care nu oferă copiilor dreptul la auz!

Până în 2017 doar câteva implanturi cohleare au fost efectuate în Republica Moldova, dar și acestea de chirurgii străini care și-au adus cu ei propriile echipamente. Numai câțiva copii au fost norocoși și au obținut finanțare cu ajutorul statului sau prin acte caritative pentru un implant cohlear. Pentru că, în 2018, în Republica Moldova nu există un Program Național de sănătate care să ofere ajutor copiilor ce se nasc cu deficiențe de auz sever-profund. Însă, anul trecut, în decembrie, mai multe mame s-au adunat și au început să facă demersuri pentru a vedea cum își pot ajuta copiii. Ana, mama unuia dintre cei zece copii ne-a spus:

„Mă simt teribil de tristă că eu de multe ori nu înțeleg dorințele fiului meu și nu știu de ce plânge. Un implant cohlear ar putea schimba acest lucru, dar pentru o mamă singură, cu un venit lunar sub 100 euro nu este o opțiune. Îmi doresc atât de mult ca într-o zi să spună: Mama, te iubesc.”

Mamele au ajuns la Președintele Republicii Moldova, care, deși nu are competențe legislative și, prin urmare, nicio posibilitate să inițieze proiectul unui program de implantare în cadrul Ministerului Sănătăți, le-a oferit dreptate și îndrumare spre fundația „Din Suflet”, înființată de Galina Dodon. Aceasta le-a promis implantarea a 10 copii în Moldova.

Ele nu s-au oprit aici, au înființat o asociație „Aud și Vorbesc”, au căutat ajutor mai departe, și în scurt timp au adus împreună medici chirurgi de excepție prin sprijinul asociației „Perspektive e.V. ” din Germania, condusă de Sigrid Martin, și ajutorul Cochlear România prin prezența lui Sönke Martin și Valentin Chiticaru.

În 2017, de Crăciun, așteptările familiilor au luat sfârșit. După operațiile efectuate de cei doi chirurgi din Germania, împreună cu echipa de la Spitalul de Copii E. Coțaga din Chișinău, cei zece copii au auzit pentru prima dată.

Însă, copiii și familiile lor au primit mai mult decât atât, li s-a oferit o nouă șansă și speranța la un viitor mai bun. Iar, părinții, au zâmbit în sfârșit știind că acum copiii lor se pot bucura de șanse egale. Că acum pot învăța la o școală normală, pot auzi, vorbi și se pot juca cu toți copiii de vârsta lor.

Proiectul a fost mediatizat pe toate canalele, toată țara bucurându-se alături de cei zece copii care au auzit prima dată de Crăciun. Rezultatele nu au întârziat să apară, primele vorbe, primele lacrimi de fericire. Fundația „Din Suflet” a Galinei Dodon a anunțat deja că în 2018 își dorește să ajute câți mai mulți copii care au deficiențe de auz, iar toți cei implicați în acest proiect speră ca și Parlamentul va lua măsuri și va înființa un program național de implantare cohleară.

Până acum câțiva ani și România s-a confruntat cu astfel de probleme. Ani la rând, unii copii nou-născuți au rămas captivi în lumea tăcerii iar cei care și-au pierdut auzul dintr-un motiv sau altul nu l-au mai recuperat. Însă statul a început să ia măsuri pentru rezolvarea acestei probleme și a acordat, treptat, din ce în ce mai mult ajutor. De la 70 implanturi în anii precedenți, în 2017 s-a ajuns la peste 200 de implanturi cohleare.

Sigrid Martin (Asociația „Perspektive” din Germania) alături de Lilia Gruia (Asociația „Aud și Vorbesc” din Moldova), pregătind familiile pentru o reabilitare de succes

Despre Cochlear Limited
Cochlear Limited este liderul global în materie de soluţii auditive implantabile. Compania are o forţă de muncă globală de 3.000 de persoane şi investeşte anual mai mult de 100 milioane de dolari australieni în cercetare şi dezvoltare. Produsele includ sisteme de auz pentru implanturi cohleare, prin conducţie osoasă şi acustice. Peste 450.000 de persoane de toate vârstele, din peste 100 de ţări, aud acum mulţumită companiei Cochlear.
Mai multe detalii sunt disponibile aici: www.cochlear.com/ro


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.