Ministrul Sănătăţii a modificat (prin Ordinul  nr. 1049/2019 privind modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul) condiţiile pentru obţinerea sau reînnoirea permisului de conducere pentru solicitanţii care prezintă deficienţe de auz.

Astfel, în ordinul inițial se precizează că

„In sensul prezentului ordin, conducatorii auto se clasifica in doua grupe:
a) grupa 1: conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE;
b) grupa 2: conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E. ”

iar conform cu noul ordin, condițiile în care o persoană deficientă de auz poate obține un permis de conducere se modifică astfel:

„2. Auzul

2.1. Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidații sau conducătorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Se acordă o atenție deosebită examinării medicale, ținându-se seama de posibilitățile de compensare.

2.2. Parametrii funcționali care trebuie să fie respectați în situația examinării medicale a candidaților și a conducătorilor auto din grupa 2 sunt următorii:

2.2.1. Media pragurilor auditive pe audiograma tonală în câmp liber pentru 500, 1.000, 2.000 și 4.000 Hz să fie mai mică de 40 dB HL pentru fiecare ureche în parte și pentru fiecare ureche hipoacuzică cu corecție protetică adecvată.

2.2.2. În situația în care există limite medicale pentru reabilitarea hipoacuziei pentru una dintre urechi, condiția minimă este să se respecte pragul maxim de 30 dB HL în câmp liber, pentru urechea mai bună, cu corecție protetică adecvată.

2.3. Solicitanții care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadrați doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari.

2.4. Pentru solicitanții care prezintă hipoacuzie cu sau fără corecție protetică, după caz, și care solicită permis auto pentru grupa 1 se eliberează avizul apt/apt condiționat, cu recomandarea echipării autovehiculului potrivit prevederilor pct. 2.3.”

Textul actului normativ integral.

Modificarea legislației a survenit în urma semnalării de către persoane deficiente de auz a faptului că se confruntă cu refuzul unităților medicale autorizate de a le acorda dreptul la înscrierea la școala de șoferi sau chiar la reînnoirea permisului de conducere. OMS nr. 1162/2010 abrogase vechile acte normative în care surditatea nu era menționată ca boală incompatibilă cu abilitatea de a conduce autovehicule; mai mult, Ordinul amintit făcea doar referiri ambigue și interpretabile la deficiențele de auz. Jurnal Social scrie mai mult.


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.