(foto și articol de Angela Irwin)

Douăzeci și unu de ani. Șapte upgrade-uri de procesoare de sunet. 

Sunt absolut uimită că după 21 de ani ca utilizator de implant cohlear, Cochlear® continuă să ridice ștacheta în performanța auzului meu.

Am fost implantată în 1997 la prima ureche și 8 ani mai târziu la a doua. După ce mi-am pierdut auzul, treptat, pe durata a 15 ani, rezultatele pe care le-am avut cu IC mi-au schimbat viața. Primul meu procesor a fost un SPRint™ purtat pe corp. Admit că nu era exact ce își dorea o fată de 22 de ani, o cutie la talie cu un cablu care trecea pe sub cămașă până sus la microfonul din spatele urechii dar, mulțumită rezultatelor, fără îndoială că l-aș fi purtat pentru tot restul vieții. Nu mi-am dat seama, la început, că există un proces numit îmbunătățire (upgrade) de care voi putea profita fără o nouă intervenție chirurgicală.

Cu fiecare upgrade, am avut parte de o îmbunătățire în performanța auditivă în special în audiția în medii zgomotoase și de asemenea m-am bucurat de procesoare din ce în ce mai mici ca dimensiune.

Așa cum anticipam, la upgrade-ul Nucleus® 7 am căutat cel mai mult compatibilitatea cu iPhone. Nu așteptam și de data aceasta o creștere în performanța auzului, ca la upgrade-urile anterioare; simțeam că aud atât de bine că ar fi imposibilă orice îmbunătățire. Mă bucur să pot relata că m-am înșelat cu totul!

Așa mic și ușor cum este Nucleus® 6, procesorul Nucleus 7 este sensibil mai mic și mai ușor. Stă foarte confortabil și sigur pe ureche. Când l-am pornit, primul lucru pe care l-am observat a fost îmbunătățirea în calitatea sunetului – subtilă, dar sesizabilă inclusiv în mediul liniștit de acasă: am putut înțelege mai clar ce-mi spunea soțul meu aflat în altă cameră, cu foarte puțin efort.

Câteva zile mai târziu, mă uitam împreună cu soțul meu la un meci de Cupă Mondială într-un pub. Am putut vorbi cu un cuplu aflat la 3 metri de noi și abia după ce am terminat discuția mi-am dat seama ce se întâmplase: avusesem o conversație completă la distanță de 3 metri, cu ușurință, într-un mediu destul de gălăgios și folosind programul [procesorului] de „zi cu zi”, fără setări specifice pentru zgomot.

 

Aplicația Nucleus® Smart 

Așa cum am spus, eram încântată de compatibilitatea cu iPhone și îmi doream să învăț ce poate face aplicația.

Aplicația poate fi folosită pentru schimbarea volumului, a programului, pornirea funcției ForwardFocus și a altor accesorii fără fir precum MiniMicrofonul și Streamer-ul TV.

Are și o caracteristică grozavă, „găsește-mi procesorul” pe care știu că o voi folosi la un moment dat. Mi-am mai rătăcit procesorul și înainte și mi-ar fi fost de folos dacă aș fi avut un ajutor în a-i da de urmă.

De asemenea poate măsura timpul petrecut în vorbire zilnic și de câte ori a căzut antena. Pe acestea nu le-am utilizat dar îmi imaginez că ar fi informații foarte folositoare pentru părinți sau utilizatori noi.

Până acum nu am schimbat mult la setările procesorului, dar, dacă tot am telefonul cu mine permanent, a fost distractiv să testez diferite setări pentru a fi sigură că îmi optimizez experiența auditivă într-un mediu sau altul.

Ascult muzică, mă uit la videoclipuri și răspund la apeluri – toate acestea sunt transmise direct către implant (prin funcția streaming, nu prin microfoanele procesorului), pentru un sunet încă și mai clar și fără să utililzez alte accesorii.

Am fost surprinsă plăcut să descopăr că atunci când îmi sună telefonul nu trebuie să ating nimic ca să pot răspunde: streaming-ul începe automat, aproape instantaneu. Trebuie doar ca telefonul să fie undeva în preajmă – nu trebuie nici măcar să îl țin în mână.

 

Funcția ForwardFocus™

Sincer – nu am știut ce e ForwardFocus când am primit noul procesor. Dar e cu certitudine partea de care am fost cel mai impresionată după folosire. Deja auzeam bine în mediu cu zgomot, dar această tehnologie mă aduce la un alt nivel.

ForwardFocus folosește anularea zgomotului pentru a atenua sunetele din spate și amplifică microfonul direcțional din fața utilizatorului în așa fel încât să poți cu adevărat auzi persoana care te interesează. Un alt pas înainte față de tehnologia (uimitoare și ea!) anterioară pe care o aveam la dispoziție pentru ambient zgomotos, precum Beam și SCAN.

La câteva săptămâni după ce am trecut la Nucleus 7, am avut oportunitatea de a testa ForwardFocus în condiții extreme. Am petrecut 3 zile la un târg de comerț, vorbind oamenilor într-un mediu extrem de zgomotos în fața a câteva sute de oameni. Uneori, în pauze, zgomotul era foarte puternic. Acustica era teribilă: plafonul era foarte sus, erau multe ferestre înalte și covoare deloc. Numeroși normo-auzitori m-au întrebat cum este posibil să aud atât de bine în asemenea condiții, când ei abia pot să facă față.

Am fost foarte surprinsă și impresionată cât de bine înțelegeam vorbirea în aceste condiții; și nu doar atât, ci de cât de puțin efort necesita! De obicei într-un mediu atât de zgomotos aș fi fost puțin anxioasă și alertă și aș fi fost mai atentă ca de obicei ca să nu pierd nimic. Dar am realizat că nu era cazul acum; și, desigur, beneficiul economisirii acestui efort se regăsea în starea mea de la finalul zilei.

Nu-mi pot exprima îndeajuns gratitudinea pentru oamenii incredibil de dedicați pe care Cochlear îi are în întreaga lume, care permanent depășesc granițe și livrează un auz mai bun și facilități îmbunătățite.

Traducere după revista EURO-CIU, editată de Asociația Europeană a utilizatorilor de Implant Cohlear


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.