De anul acesta, Ministerul Sănătății extinde în toată țara programul de screening audiologic neonatal. Există (și) bani, există actele normative acoperitoare, există interes.

Le mulțumim tuturor celor care au contribuit, din scietatea civilă, din administrație sau din aparatul guvernamental, la acest progres indiscutabil, unul din obiectivele majore ale asociațiilor care reprezintă interesele copiilor hipoacuzici și ale familiilor acestora. În acest moment meritul principal revine actualului ministru al Sănătății, d-na Sorina Pintea.

Comunicatul de presă de mai jos este difuzat de biroul de presă al ministerului:

Ministerul Sănătății a extins programul de screening auditiv la nivel național

Începând din această lună, toți copiii născuți în maternitățile de stat din România beneficiază de control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă.

„După spitalele regionale și alte proiecte importante cu finanțare de la Banca Mondială, am reușit deblocarea acestui proiect. Screeningul auzului la nou născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață. Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme în vederea asigurării în timp util a tratamentului adecvat. În luna octombrie, din banii pe care i-am obținut la rectificare am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare județ să se realizeze screeningul auditiv. În luna următoare am început distribuirea echipamentelor, iar acum am început testarea gratuită a nou-născuților”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina PINTEA.

Programul de screening auditiv al MS este implementat în 186 de maternități și secții de terapie intensivă ce îngrijesc nou-născuți. Acestea au fost dotate cu 286 de echipamente de testare auditivă.

Ministerul Sănătății a alocat pentru acest program un buget de 2.550.000 lei.

De asemenea, în perioada următoare, Ministerul Sănătății va demara o campanie de conștientizare și informare a publicului și cadrelor medicale privind necesitatea testării auzului la nou- născuți.


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.