Rush Limbaugh, gazda celui mai ascultat și mai bine cotat show radio din SUA, The Rush Limbaugh Show,  este unul dintre purtătorii „vedetă” ai implantului cohlear, soluția tehnologică și medicală care ajută persoanele fără auz să ducă o viață independentă și împlinită.

El și-a pierdut auzul progresiv, mai întâi la urechea stângă, după ce a fost diagnosticat cu o boală autoimună în 2001. A făcut inclusiv chimioterapie pentru a încetini atacul asupra sistemului imunitar, dar tratamentul nu a funcționat, iar boala progresa rapid. Pe când contempla deja gândul că va trebui să pună punct carierei prodigioase de comentator radio începută la 17 ani, Limbaugh a fost contactat de American Ear Institute, care l-a informat despre implantul cohlear, văzut de efervescentul jurnalist ca o „provocare”.

În același an, 2001, Limbaugh a trecut prin prima operație de implant, la urechea stângă.

„Cel mai greu mi-a fost că a trebuit să aștept o lună după ce mi-am pierdut complet auzul, până la intervenția chirurgicală”, relatează el într-o discuție cu o altă „icoană” americană, actorul William Shatner, celebru pentru interpretarea căpitanului James T. Kirk din Star Trek. Așa că „vreme de o lună a trebuit să-mi țin emisiunea cu ajutorul unui reporter care îmi stenografia întrebările ascultătorilor.”

Shatner istorisește la rândul său cum a descoperit că suferă de o afecțiune a urechii, tinnitus, iar Limbaugh confirmă că și el avut tinnitus comparând, cu umorul caracteristic, „zumzetul” pe care îl percepea în ureche cu un cor de călugări care cântă imnuri gregoriene.

„O tragedie”, comentează Shatner, iar Limbaugh îl completează: „am fost crescut să văd [asta] ca pe o slăbiciune. Nu îți scoți în evidență slăbiciunile, nu împovărezi pe alții cu ele.”

În 2014, capacitatea sa de înțelegere a conversației se diminuase.

Pentru cineva care lucrează în radio trebuie să fie într-adevăr foarte dificil să se bazeze pe o singură ureche pentru a asculta la telefon și a purta conversații cu persoane din aceeași cameră, ale căror voci se suprapun adesea.

Astfel că prezentatorul a optat pentru al doilea implant, în urechea dreaptă.

Implantul bilateral nu a fost o decizie ușoară pentru cel poreclit „Limbo rush”: dacă procedura nu funcționa, ar fi urmat să rămână complet fără auz și fără vreo soluție pentru urechea respectivă.

În cele din urmă, după ce a cântărit bine sfaturile specialiștilor și a asistat chiar la o operație de implantare, a luat decizia – una bună, avea să se dovedească: al doilea implant l-a ajutat prin ceea ce audiologii americani numesc „efectul de petrecere”. Acesta reprezintă capacitatea creierului de a acorda atenție selectivă sunetelor într-o ambianță zgomotoasă. Filtrarea, procesarea și controlul atenției se fac de către emisfera stângă a girus-ului temporal, unde este situat cortexul auditiv primarDeși urechea nu este direct implicată, auzul stereofonic înlesnit de implanturile bilaterale este important în acest proces.

„Este un miracol”, recunoaște azi Limbaugh. „Dacă mi s-ar fi întâmplat cu 10 ani mai devreme, ar fi însemnat sfârșitul carierei.”

Ar fi fost păcat, să recunoaștem!

Dar Rush Limbaugh nu are de ce să fie nemulțumit, astăzi. Tehnologia implantului este cu adevărat uimitoare! Foarte recent, l-am putut urmări deschizând în forță un rally al președintelui Donald Trump în statul Missouri. Ca toate evenimentele politice din SUA, atmosfera era una gălăgioasă, cu mulți decibeli și voci venind din toate părțile, adică un mediu dificil de gestionat chiar și pentru un normo-auzitor.

Cum s-a descurcat – puteți vedea în clipul de mai jos.

În limba chineză, cuvântul criză este reprezentat prin două ideograme: prima semnifică termenul „pericol”, iar cea de a doua se poate traduce prin expresia „punct de cotitură”. Cotitură spre mai bine sau spre mai rău – asta depinde de fiecare dintre cei implicați.

Cert este că, după această criză majoră pe care viața i-a așezat-o în față, Rush Limbaugh a făcut schimbarea cea mai înțeleaptă: mulțumită implantului cohlear, el nu doar că și-a putut continua munca, dar este azi mai apreciat ca niciodată.

O spun cei care îl ascultă!

Și sunt peste 14 milioane, într-un show radio care tocmai a împlinit 20 de ani!

Categories: BLOG

Bogdan Stanciu

Președintele Asociației „Darul Sunetului”. Vechi luptător în arena civică. Tatăl Sofiei, o fată surdă congenital și purtătoare de implant cohlear. Pompier de serviciu, la nevoie.

0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.