Piața industriei de augmentare (îmbunătățire) umană și biohacking ar putea crește de 10 ori, până la 2,3 miliarde USD, în următorii 7 ani. Promotorii acesteia afirmă că peste 100.000 de oameni din toată lumea au fost deja transformați în ciborgi prin implantarea de microcipuri – pentru a deschide uși, a stoca parole, a păstra date personale sau chiar pentru simularea activităților sexuale.
Patrick Kramer, președintele Digiwell, o firmă cu sediul în Hamburg care se ocupă cu implantarea persoanelor, a discutat cu Bloomberg pe această temă.
Kramer spune că a implantat circa 2.000 de cipuri în ultimele 18 luni și că el însuși are 3 în mâini: unul pentru deschiderea ușilor de la birou, unul pentru datele privind starea de sănătate, ultimul pentru informații de contact („carte de vizită”).
Digiwell este una din puținele companii de augmentare umană și „biohacking” din Europa, dar estimează că în lume sunt deja 100.000 de ciborgi. „Întrebarea nu este ai un microcip ci câte microcipuri ai? Deja suntem intrați în comun.”
Firma de consultanță Gartner Inc. consideră că auto-implantarea cu dispozitive de „biohacking” este o tehnologie emergentă și o tendință, împreună cu altele precum inteligența artificială, automatizarea sau tehnologia de tip „blockchain”. O altă companie de consultanță și cercetare, OG Analysis, prevede că piața de îmbunătățire umană care include membre bionice și creiere computerizate ar putea crește de circa 10 ori, până la 2,3 milioane de dolari.
„Suntem doar la începutul acestui trend”, spune Oliver Bendel, profesor la Universitatea de Științe și Arte Aplicate Nord-Vest din Elveția, specializat în etica mașinilor.
O artistă spaniolă declară pentru Bloomberg că are un microcip în mână destinat să o conecteze la un avertizor seismic. De altfel ea folosește tehnologia aceasta într-un spectacol intitulat Așteptând cutremurele.
Neil Harbisson, un artist irlandez care nu percepe culorile are un senzor cu antenă implantat în cap pentru a-l ajuta să perceapă culorile ca pe o senzație auditivă.
Nu în ultimul rând, dacă acești ciborgi n-ar fi fost îndeauns de bizari, Rich Lee din statul american Utah a dezvoltat o jucărie sexuală-ciborg pe care a denumit-o Lovetron 9000 și care este de fapt un dispozitiv vibrator implantat în pelvis.
Lee a vorbit recent la o conferință în Austin, Texas unde au fost prezenți alți pasionați și specialiști în tehnologie implantabilă și portabilă, interfețe creier-computer, tehnologie de protezare, terapie genică, bioetică și ultimele descoperiri în domeniu, cum ar fi dezvoltarea unui pancreas artificial.
Friedmann Ebelt, activist la Digitalcourage, un grup care se ocupă de protejarea datelor cu caracter personal, a spus pentru că biohacking-ul ridică numeroase întrebări, în special în ceea ce privește protecția datelor și securitatea cibernetică întrucât fiecare astfel de gadget riscă să fie deturnat (hacked). Ebelt crede că pirații informatici pot transforma implanturile în arme cibernetice cu potențial de a trimite informații virusate. „Poți să oprești un telefon infectat dar nu și un implant”.
Pentru a „deveni” ciborgi, Digiwell taxează clienții cu între 40 și 250 USD per cip, plus 30 USD taxă de injectare a componentului care poate fi montat la biroul din Hamburg. Printre clienții săi se numără un avocat care dorește acces la fișiere confidențiale prin utilizarea mâinii pe post de „cheie digitală”, un adolescent fără mâini care și-a implantat un cip în picior pentru a deschide ușile sau un bătrân cu boala Parkinson care nu își poate folosi cheile.
Patrick Kramer este și fondatorul unei alte firme, VivoKey Technologies, care dezvoltă un dispozitiv ce va genera parole pentru tranzacții online (token). Utilizatorii vor putea să descarce software-ul necesar pentru actualizări cu funcții suplimentare. „Umanitatea nu poate aștepta milioane de ani pentru a-și îmbunătăți creierul și corpul”, afirmă Kramer, „de aceea o facem noi înșine”.
Președintele pentru strategii de investiții al băncii Bank of America, Michael Hartnett, pare să fie de acord că inovarea tehnologică transformă rapid, în special în domeniul tehnologiei informației, biotehnologiei și automatizării.
El scria recent că „Viteza și conectivitatea tot mai mari sunt extrem de disruptive pentru numeroase industrii; furnizarea accelerată de roboți, inteligență artificială și date sunt profund deflaționare. Până în 2023 un laptop de 1.000 de dolari va putea comunica la viteza creierului uman.”
Numărul dispozitivelor conectate va atinge 6,6 miliarde în anul 2020, conform aceleiași surse.
Biohacking-ul este o inovație deschisă și o mișcare socială care caută să îmbunătățească abilitățile și capacitățile corpului umane. Tehnologia transformă rapid oamenii în creaturi de tip ciborg. Unele din aceste soluții tehnologice nu au fost testate riguros în laboratoare, ceea ce înseamnă că există multe necunoscute cu privire la implicațiile pe termen lung ale biohacking-ului asupra sănătății umane.
0 Comments