O întâlnire neașteptată

Published by Darul Sunetului on

Foto: Asociația Națională a Persoanelor cu Deficiențe de Auz „Ascultă Viața”

Deși a fost creat în primul rând pentru ascultarea și înțelegerea vorbirii, dezvoltarea tehnologiei implantului auditiv permite purtătorilor acestuia să se bucure și de muzică. Da, muzica nu va suna la fel ca în urechile unui normoauzitor și e posibil să necesite o anumită practică (obișnuință) înainte ca audiția să poată fi plăcută – asta depinde de fiecare în parte. Însă, odată cu practica, se îmbunătăţeşte şi capacitatea de a percepe cea mai complexă combinaţie de sunete și astfel muzica sună mai „natural”. 

Fiecare producător oferă software specific pentru ascultarea muzicii, în fapt programe care îmbină anvelopa muzicii cu structura ei fină și care pot fi activate prin simpla apăsare a unuia dintre butoanele telecomenzii.

Producătorul austriac Medel (SONNET) publică studii din care reiese că 82% dintre pacienţi ascultă muzică în fiecare săptămână, dacă nu în fiecare zi, iar 91% dintre au spus că audiția muzicală este plăcută cu implanturile cohleare.

Utilizatorii implanturilor Cochlear de generații anterioare (Nucleus 5-6) pot asculta muzică prin conectarea cu un cablu a procesoarelor de sunet la orice sursă audio precum un iPod sau un MP3 player. Dacă poartă un Nucleus 7, acesta poate fi cuplat cu un dispozitiv Apple compatibil fără a fi nevoie de nimic altceva; sau, dacă nu utilizează un dispozitiv iPhone / iPod touch, au la dispoziție clema wireless pentru telefon pentru a reda muzică.

Producătorul american Advanced Bionics a dezvoltat programul de intervenție timpurie pentru copii BabyBeats. Dacă vreți să aflați de ce muzica e cel mai bun mod de a ajuta creierul în creștere al unui copil, chiar al unui copil purtător de implant auditiv, și a-i dezvolta abilitățile, priviți discuția dintre Chris Rocca (terapeut muzical și creatorul BabyBeats) și Carol Flexer (profesor la Universitatea Akron).

Așa încât titlul dat fotografiei de mai sus poate fi înțeles și în sens metaforic, nu doar literal. Micul pacient ar putea să se bucure de muzica Andrei… dacă i-ar gusta stilul, evident!


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.