Vă mai aduceți aminte de promisiunile repetate ale oficialilor din ministerul Sănătății cu privire la dispozitivele de testare a auzului la nou-născuți? De protocoalele semnate încă de acum 4 ani?

Prin strădania Oanei avem acum o nouă promisiune, de data aceasta imperativă și cu amenințări.

Asta după ce și colegii de la Ascultă Viața au fost în vizită la d-na ministru pe aceeași temă și au primit acest răspuns. Câștigătorul licitației, la rândul lui, se jură că nu știe nimic și că nu a fost contactat de nimeni dintre ordonatorii de credite.

Așteptăm, în ton cu atmosfera generală din societate, replicile scandalizate ale managerilor și acuzele reciproce de „ba pe-a mă-tii”, în acordurile bătrânului Steven Tyler:

„It’s the same old story
Same old song and dance, my friend
It’s the same old story
Same old song and dance
Fate comes a-knockin’
Doors start lockin’
Your old time connection
Change your direction
You ain’t gonna change it
Can’t rearrange it.”

Aduceți apa plată și popcorn-ul, sau aduceți, mai bine, un camion cu lămâie!

TVR:

Destine distruse în faşă. Aparatele de testare auditivă a bebelușilor întârzie să ajungă în maternități

Programul de testare auditivă a tuturor bebeluşilor e blocat de opt luni. Contractul dintre stat şi compania câştigătoare a fost încheiat vara trecută, dar aparatele n-au ajuns în maternităţi. Fără ele, o parte dintre bebeluşii cu probleme de auz sunt diagnosticaţi greşit cu retard sau autism. Ministerul le dă un ultimatum managerilor. Cine nu cumpără aparatele va fi demis!

În maternitate nu i-a fost testat auzul. Medicii şi-au dat seama că Sonia are probleme auditive abia la un an şi jumătate. I-au pus proteze auditive. Pentru că fetiţa tot nu vorbea, la şapte ani, i-au făcut implant cohlear.

În ţara noastră se nasc, în fiecare an, în jur de 600 de copii cu probleme auditive. Din păcate, cei mai mulţi dintre ei sunt diagnosticaţi la 2, 3, 4 sau chiar 5 ani. Asta pentru că doar în 17 din cele 160 de maternităţi se face screening auditiv.

Acum doi ani, Oana Geambaşu a intrat pe uşa Ministerului Sănătăţii cu gândul că va reuşi să implementeze un program de screening la nivel naţional. Şi a reuşit! Urmau să fie cumpărate 335 de aparate de screening auditiv. Licitaţia s-a încheiat în vara lui 2017. Fiecare spital trebuia să încheie un contract, dar la opt luni de la parafarea documentului, aparatele nu au ajuns în spitale.

Autorităţile promit că vor emite acest ordin pe 5 mai. Managerii care nu vor cumpăra aparatura riscă să fie demişi.


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.