Pe 8 august, președintele asociației „Darul Sunetului”, dl. Bogdan Stanciu, a fost primit în audiență la cabinetul secretarului de Stat din ministerul Sănătății, Cristian Grasu.

Subiectul audienței a fost înlocuirea procesoarelor externe („procesoare de sunet/vorbire”) ale sistemelor de implant cohlear, în temeiul Ordinului CNAS nr. 245/2017, subcapitolul III, secțiunea II, punctul l.

Reprezentantul asociației a subliniat existența a cel puțin 2 probleme care fac inaplicabilă această prevedere legală, și anume:

  1. Ambiguitatea formulării și lipsa normelor de aplicare îngreunează / fac imposibilă rezolvarea favorabilă a cererilor pacienților;
  2. Lipsa prețului de referință și a bugetării separate pentru procesoarele externe, Ordinul prevăzând doar numărul de sisteme complete de implant cohlear ce urmează a fi achiziționate și prețul de referință al acestora.

Propunerile asociației au fost:

  1. Formularea corespunzătoare a normelor de aplicare pentru înlocuirea procesoarelor externe, cu consultarea asociațiilor de pacienți;
  2. Bugetarea distinctă a procesoarelor externe cu ocazia primei rectificări bugetare (probabil, octombrie, nota mea);
  3. În ce privește procedura de achiziție pentru procesoarele externe, propunem asimilarea cu procedura prin care se face actualmente achiziția protezelor auditive obișnuite. Concret, posibilitatea ca pacientul să achiziționeze direct de la furnizor dispozitivul respectiv, iar CNAS să deconteze acestuia din urmă costurile. Propunem astfel ca achiziția să NU se deruleze prin intermediul spitalelor/centrelor de implant cohlear, pentru operativitate și pentru degrevarea acestora de o sarcină inutilă.

Ulterior, asociația a remis ministrului Sănătății, dl. Florian Bodog, un memoriu cu privire la problemele discutate în timpul audienței.


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.