Asociația „Perspective” organizează Conferința internațională „Perspectivă – decizie – reabilitare – incluziune pentru copiii hipoacuzici din România” și Workshopul intensiv pre-conferință „Routes to literacy: Supporting deaf children learning to read and write” / „Căi către dobândirea capacității de citire-scriere: Susținerea copiilor hipoacuzici în procesul de alfabetizare”, la Sibiu, pe 6-8 octombrie, sub patronajul domnului Cord Meier-Klodt, ambasador al Germaniei în România și al domnului Emil Hurezeanu, ambasador al României în Germania.

Conferința se adresează educatorilor, învățătorilor, terapeuților şi logopezilor din instituțiile de educație de masă și centrele de specialitate sau private care îngrijesc copii cu deficiențe de auz, care folosesc aparate auditive sau implanturi cohleare, precum și părinților acestora. În limita locurilor libere sunt bineveniți şi studenții interesați de domeniu.

Workshopul intensiv pre-conferință se adresează în primul rând terapeuților, logopezilor, psihopedagogilor, celor care lucrează efectiv cu copii hipoacuzici. Având în vedere că lectorul workshopului este Dr. Connie Meyer din Canada, cei care doresc să participe trebuie să aibă cunoștințe de limba engleză de nivelul C (înțelegere, vorbire, citire). Menționăm că numărul participanților la workshop este limitat (maxim douăzeci de persoane).

Împreună cu dumneavoastră dorim să regândim termenul uzual de terapie referitor la reabilitarea copiilor cu deficiențe de auz, deoarece ne aflăm în faţa unei dileme: pe de o parte avem experiența practică a terapiei orientate spre funcționalitate, pe baza programelor didactice existente. Pe de altă parte vedem şi nevoia copiilor cu deficiențe de auz de a se organiza personal și dorința lor individuală de a învăța.

Totodată, trebuie să ne gândim la viitor. Copiii hipoacuzici au nevoie de reabilitare și nu numai, scopul final fiind incluziunea lor în societate. Îi putem ajuta? Cum să îi sprijinim? În cadrul Conferinței noastre încercăm să căutăm împreună răspunsuri, perspective. Pentru a avea posibilitatea să cunoaștem mai multe puncte de vedere, am invitat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, Casei Naționale de Asigurări, Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională, asociațiilor de părinți și desigur ai specialiștilor.

Tehnologiile asistive moderne, folosind aparate auditive performante şi implanturi cohleare, deschid noi posibilități de stimulare și susținere atât a copiilor şi familiilor acestora, cât şi nouă în calitate de terapeuți. Aceste noi posibilități duc în general la obținerea unui rezultat mult mai bun decât metodele clasice, reușind să combine utilul cu plăcutul.

Conferința și workshopul servesc drept sprijin şi impuls pentru practica de zi cu zi a terapiei și nu numai. În plus, ne furnizează un punct de reper, privind modalitățile de reabilitare și incluziune.

Noi ne bucurăm să petrecem un sfârşit de săptămână, plăcut şi stimulativ, în luna octombrie, împreună cu dumneavoastră, iar toate acestea sunt posibile datorită noului resort, Asociația Perspective pentru Copiii Hipoacuzici, o organizație tânără cu idei inovatoare și oameni de bine.

Contact: www.asociatiaperspective.ro.

Categories: BLOG

0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.