Sâmbătă, 25 februarie 2017, Asociațiile de părinți cu copii cu implant cohlear și centrele de implant cohlear din România s-au reunit la București pentru a sărbători „Ziua Internațională a Implantului Cohlear”.

Accesul la implantul cohlear înseamnă șansa la o viață normală și independentă a copiilor! Povestea celor care au avut șansa să audă lumea și să se joace cu sunetele, datorită tehnologiei, a fost spusă de părinții copiilor implantați ori chiar de micii beneficiari.


Această întâlnire a fost menită să ofere informații despre alegerea implantului cohlear, despre operația propriu-zisă și despre activitatea de recuperare necesară post-operatoriu.

Au fost prezente toate asociațiile de părinți cu copii purtători de implant cohlear din România:

  • Asociația “Ascultă Viața”, Sibiu – Toni Bogdan (Președinte), Cosmin Brasov (Vicepreședinte)
  • Asociația “Audiosofia”, București – Alexandru Neagu (Membru fondator și Secretar General)
  • Asociația “Darul sunetului”, Bucureşti – Bogdan Stanciu (Președinte)
  • Asociația “Lumea sunetelor”, Tg. Mureş – Marius Cheteleş (Președinte)
  • Asociația “Să auzim glasul mamei”, Constanţa – Luminiţa Deacu (Președinte)
  • Asociația “Perspective”, Braşov – Valentin Chiticaru (Vicepreședinte)
  • Asociația “Sonia Maria”, Bucureşti – Oana Geambaşu (Președinte)

Organizațiile au manifestat o poziție solidară cu privire la următoarele aspecte:

  • necesitatea implementării screening-ului auditiv în maternități (deblocarea procedurii de achiziție pentru echipament,  RENSA –  Registrul Electronic Național de Screening Auditiv, etc.);
  • posibilitatea schimbării procesoarelor de sunet la fiecare 5 ani în cadrul Programului Național de IC;
  • reimplantarea în cazul părții implantabile defectate ieșite din garanție.

Toni Bogdan, Președintele Asociației „Ascultă Viața”, o asociație ce reprezintă aproximativ 200 de persoane cu implant cohlear din România, în mare parte copii, a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la importanța majoră pe care o are screening-ul auditiv neonatal:

„În România screening-ul auditiv neonatal nu se realizează. Din această cauză avem copii implantați la vârste trecute de vârsta optimă pentru implantare. Este păcat ca banii să nu fie investiți la timp și cu rezultate maxime, ci cu întârziere, creând greutăţi copiilor pentru tot restul vieţii lor. Un alt aspect extrem de important este acela că în societatea actuală statul nu susține cu nimic întreținerea implantului cohlear și a procesorului în sine, costurile pentru această soluţie implantabilă sunt considerabile, iar familiile nu își permit întreținerea lui, ajungându-se la situația în care acest implant nu poate fi folosit. De asemenea, procesorul de sunet al implantului nu se află pe listele de proteze din cadrul Casei de Sănătate, și în consecință nu este decontat de către stat.”

Dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, competenta audiologie, Spitalul „MS Curie” Bucuresti a spus că

„În România sunt din ce în ce mai mulți copii implantați, copii cu surdități profunde și care au o nevoie uriașă de acest implant cohlear. Anii trecuți, se realizau în medie aproximativ 100 de implanturi pe an, de anul trecut numărul acestora a crescut până la o medie de 200 de implanturi. Acest lucru ne bucură foarte mult. Pe această cale, dorim să atragem însă atenția autorităților cu privire la deblocarea procesului de licitație început de Ministerul Sănătății la sfârșitul anului trecut, pentru achiziționarea de aparatură de testare a auzului la nou-născuți. Este imperios necesar să îi putem diagnostica timpuriu pe acești micuți pentru că altfel aceștia riscă să nu își poată dezvolta limbajul. Este foarte bine ca tehnologia să ajungă la cât mai mulți copii, însă foarte important este să ajungă cât se poate de devreme, ideal fiind ca implantul să se realizeze înaintea vârstei de 12 luni. Și doar cu un screening auditiv pentru nou-născuți putem realiza acest lucru”,

Implantul cochlear este o minune necesară, fiind un dispozitiv biomedical, parțial implantabil, care înlocuiește auzul natural la persoanele suferinde de hipoacuzie severă sau profundă, inclusiv cofoză (pierdere totală a auzului). În lume există peste 400.000 copii și adulți care au beneficiat de implant cochlear.

Primele implanturi cohleare au fost făcute la sfârșitul anilor 1970. Până în anul 2014, implanturile au ajutat peste 330.000 de persoane să audă pentru prima dată, număr aflat în continuă și rapidă creștere.

“Inventarea implantului cohlear multicanal a fost viziunea mea pentru ajutarea oamenilor lipsiţi de auz. Nu-mi pot imagina nicio altă tehnologie care să aibă un asemenea efect profund în transformarea vieţii oamenilor. Încă sunt multe milioane de oameni de toate vârstele în întreaga lumea care ar putea beneficia de un implant cohlear. Într-un fel este un secret bine păstrat al medicinei, deşi mi-aş fi dorit să nu fie”,

sunt cuvintele lui Graeme Clark, inventatorul urechii bionice multicanal.


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.