UPDATE ianuarie 2016: Constatăm cu tristețe că și acest anunț triumfalist a rămas, ca multe altele, doar vorbă goală. Nimic ce se a fost promis în comunicatul MS de mai jos nu a devenit realitate.

19 decembrie 2014 – COMUNICAT DE PRESĂ al Ministerului Sănătății:

Începând cu anul 2015, toți copiii nou-născuți vor beneficia de testare audiometrică.

Ministerul Sănătății intenționează dezvoltarea intervenției Prevenirea deficienţelor de auz prin screening neonatal prin extinderea screeningului pentru depistarea precoce a deficiențelor de auz la nou născut la nivel national.

“Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață. Din această cauză am hotărât ca, începând cu anul 2015, să asigurăm procedurile de screening în toate maternitățile și pentru toți copiii nou născuți. Instruirea personalului medical, dar și dotarea tuturor celor 150 maternități de pe teritoriul României cu aparatura de screening auditiv la nou-nascut se vor face din fonduri europene. În acest sens am demarat deja un proiect european”, a declarat Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătății.

În prezent, testarea pentru depistarea surdității la nou născuților se desfășoară în cadrul unui număr de 17 maternități din țară care dispun de condițiile necesare.

Începând cu 2015, procedurile de testare se vor realiza în toate maternitățile. Copiii care nu vor trece testele de screening vor fi îndrumați către unitățile sanitare de specialitate pentru continuarea investigațiilor audiologice.

Menționăm că, tratamentul pentru deficiența de auz este asigurat, de asemenea, gratuit în cadrul programelor gestionate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Dacă în anul 2013, fondurile asigurate în cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38 000 de copii, pentru 2015 Ministerul Sănătății își propune testarea a 200 000 de copii. (www.ms.ro)

Comentarii:

Screeningul audiologic in maternitati este un prim pas foarte important pentru a rezolva problema deficientelor de auz. Presupun ca va dura cel putin un an pana cand screeningul va fi implementat in toate materniatile si manevra va intra in rutina personalului. Procedura este fara costuri pentru pacient.

Pasul doi este punerea unui diagnostic obiectiv. Este necesara dezvoltarea centrelor de diagnostic. In fiecare oras exista clinici ORL insa posibilitatile de a pune un diagnostic copiilor foarte mici sunt limitate sau inexistente. Consider ca cel putin in resedintete de judet trebuie sa existe posibilitatea de a diagnistica hipoacuzia la copii foarte mici. Lipsa acestui lucru va duce la abandonarea traseului de urmat de familiile cu situatie financiara modesta. Procedura este fara costuri pentru pacient.

Desigur, centre de implant cohlear e bine sa fie cel putin cate unul in fiecare regiune a tarii. Inteventia chirurgicala este efectuata de regula o singura data, recuperarea dupa operatie dureaza pana la maxim doua saptamani. Prin programul national de implant se asigura fondurile pentru materiale, interventia chirugicala si recuperarea post operatorie astfel incat pacientul sa nu plateasca nimic. Daca datele rezultate in urma programului de screening si datele rezultate in urma diagnosticarii vor fi centralizate si analizate se poate face o previziune bugetara corecta in ceea ce priveste asigurarea necesarului de implanturi cohleare, implanuri cu conductie osoasa, a protezelor auditive pentru fiecare an. Acest lucru va regla in mare masura discrepanta dintre numarul de dispozitive medicale necesare pentru pacienti si numarul de dispozitive medicale decontate prin program.

Primii trei pasi sunt deosebit de importanti pentru recuperarea deficientelor de auz insa daca recuperarea auditiv verbala nu este realizata corect si eficient rezultatele investigatiilor si tratamentelor anterioare se anuleaza. In momentul de fata terapia logopedica specifica copiilor cu implant cohlear este efectuata in prea putine locuri din tara. Accesul la acest tip de terapie este limitat atat ca timp de lucru pentru logoped cat si ca posibilitate pentru parinti. Pentru reusita programului de implant trebuie dezvoltata reteaua de logopezi in toate orasele din tara. Trebuie gasite modalitati de stimulare a terapeutilor sa se dezvolte si sa lucreze cu copii cu implant. Decontarea acestor servicii ar inlesni accesul tuturor copiilor la terapie. Costurile si timpul cu deplasarea pana in orasele unde exista terpeuti specializati si costurile cu terapia limiteaza accesul la tratament al multor pacienti, si astfel rezultatele nu sunt cele asteptate. Fara indrumarea unui terapeut specializat parintii nu pot continua procesul de recuperarea audio verbala.

Inlocuirea dispozitivelor medicale externe nu este inca prevazuta in programul de implant cohlear. Acest lucru cade in sarcina pacientului. Desigur, un procesor poate sa functioneze multi ani fara sa se defecteze, insa pacientul nu poate beneficia de imbunatatirile aduse noilor generatii de procesoare. Desigur, reparatiile si consumabilele trebuie suportate tot de pacient.

Nu e foarte comod ca toate aceste aspecte sa fie realizate insa cred ca merita efortul pentru dezvoltarea normala a copiilor nostri.

Sa nu uitam ca exista o modalitate foarte usoara de a rezolva problema deficientelor de auz: scolile speciale de surzi. Au internat, ne vedem copiii doar in week end. Dar oare, asta ne dorim?

Marius Cheteles
Asociatia Lumea Sunetelor


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.