Asociațiile „Darul Sunetului”, Ascultă Viața, Lumea Sunetelor și Să auzim glasul mamei au remis ministerului Sănătății un set de observații și propuneri în contextul dezbaterii Proiectului de Hotărâre de Guvern privind Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020 și respectiv a Proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Pachetului Programelor Naţionale de Sănătate.
Observațiile privesc în mod specific Programul naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile chirurgical și sunt destinate sprijinirii intenției ministerului Sănătății de a acorda prioritate prevenției și intervenției timpurii prin extinderea componentei de screening al deficienţelor de auz la noul născut.
Se mai propun ușurarea și transparentizarea procedurilor de finanțare, de achiziție precum și scurtarea lanțului decizional prin elaborarea unui set clar de criterii în baza cărora se ia decizia privind recomandarea de implant și includerea pacientului în Programul național de profil.
În acest moment, statul finanțează achiziționarea a doar câteva zeci de soluții auditive cu implant cohlear pe an, mult inferior față de numărul de pacienți eligibili, iar terapia îndelungată, indispensabilă pentru recuperare post-operatorie, este de asemenea deficitară prin lipsa specialiștilor accesibili, mai ales în orașe mici, și lipsa facilităților școlare. De asemenea, consideră semnatarii memoriului, întreg sistemul favorizează inacțiunea și corupția.
Per ansamblu, rezultatele implantării cohleare în România sunt suboptimale, într-un domeniu care, din punct de vedere al progresului tehnologic, are toate premisele pentru a fi unul din cele mai de succes din întreaga medicină modernă, acela al recuperării auzului.
Totodată, apreciază semnatarii, este necesară identificarea de soluții pentru ca partea externă a dispozitivelor implantabile (procesorul de sunet) să poată fi înlocuită la fiecare 5 ani (în condițiile în care garanția medie acordată de producător este de 3 ani). De asemenea, pacienții cărora partea internă a soluției auditive (implantul propriu-zis) li se defectează după ieșirea din garanția acordată de producător (10 ani) ar trebui să aibă prioritate la re-implantare. Măsura este motivată de munca enormă depusă pentru recuperarea auditivă și verbală și de ritmul rapid al pierderii acestor acumulări, în cazul pierderii din nou a auzului prin defectarea dispozitivului. În concluzie, trebuie stabilit și câte un preț de referință pentru partea implantabilă chirurgical, respectiv pentru procesor.
0 Comments