Două surori extraordinare din Constanţa

Dragi prieteni,

Ne permiteţi sa va povestim pe scurt despre două surori extraordinare din Constanţa? Andreea si Simona Deacu au primit în anul 2010 câte un implant cohlear Nucleus. Dar nu prin Programul naţional de implant din România (al Ministerului Sănătății), care nu a fost de ajutor, ci prin efortul părinţilor și al donatorilor, care au făcut posibilă o mică minune.

Un implant cohlear costă mai puțin de 30.000 de euro. Prin comparație, o persoană deficientă de auz și asistată social costă bugetul public de 50 de ori mai mult, iar un copil dintr-un centru de plasament costă 10.000 euro anual. Accesul la implant cohlear înseamnă accesul la o viaţă normală, independentă – pentru că purtătorul său aude, deci poate vorbi, munci și deveni din asistat, un contribuabil integrat în societate.

  simona-deacu Simona (în dreapta în imagine) a luat bacalaureatul anul aceasta, cu o notă bună. Ea merge în continuare la logopedie şi este capabilă să recunoască şi să repete aproape toate cuvintele pe care logopeda le pronunţă, fără să se mai uite la buzele ei. Pe vremuri, nu putea să înţeleagă niciun cuvânt fără să și citească de pe buze. Limbajul ei a devenit mult mai inteligibil, iar noii parteneri de discuţie o înţeleg acum cu uşurinţă.

Cu toate că Simonei i s-a făcut implantul foarte târziu – la 17 ani – rezultatele sunt deosebite. Şi, în plus, chipul ei are un zâmbet neobosit, pe care înainte Simona îl afişa foarte rar. Astăzi este o domnișoară tânără, fericită, cu un buchet de vise de împlinit şi şanse de realizat, având în faţă o viaţă independentă.

andreea-deacuŞi acum, despre Andreea. Ea este fetiţa cea mai vioaie din lume, dacă e să-l ascultăm pe tatăl ei. Nimeni nu ar crede că acest copil a fost odată surd! Andreea este foarte vorbăreață, râde, cântă şi dansează.

Ca mulţumire pentru ajutorul primit şi din dorinţa de a-i ajuta şi pe alţii, mama Andreei și a Simonei, doamna Deacu, a înfiinţat asociaţia „Să auzim glasul mamei“, care a organizat în luna iunie 2012 o sesiune de informare în Constanţa. În timpul acesteia părinţii, terapeuţii, psihologii şi medicii au putut afla mai multe despre tehnologia implantului cohlear şi despre munca cu copiii purtători de implant.

Emilia din Chişinău

În Republica Moldova, în schimb, aproape că nu există sprijin pentru copiii surzi. Nu există niciun fel de pregătire în domeniul audiologiei, nu există buget pentru implanturi cohleare și nici posibilităţi de informare. Un implant și procesorul de sunet aferent costă 26.500 de euro, o sumă uriaşă pentru o familie normală.

emilia-proticEmilia Proțic, o fetiță de 10 ani, are o mamă de excepţie: ea a început să studieze logopedie ca să-şi sprijine copilul mai bine. Deja lucrează ca logoped pentru alţi copii cu implant, însă pe Emilia, copilul ei, nu a reuşit până acum s-o ajute cu tehnologia de care are aşa mare nevoie. Prin iniţiativa asociaţiei „Darul Sunetului” din Bucureşti, acum, acest pas este posibil.

Ludmila, mama Emiliei, are educație artistică, studiind vreme de 4 ani coregrafia. După obţinerea diplomei s-a căsătorit şi a născut două fetiţe. După nașterea Emiliei, al doilea copil, care suferă pe lângă surditate și de o gravă deficienţă cardiacă, familia s-a destrămat. Mama și cele două copile s-au mutat într-un sat din afara Chişinăului, la bunici, şi de atunci mama îşi îngrijeşte singură copiii – cu greutate, pentru că slujba ei de director artistic la un institut cultural îi aduce un venit de doar 900 lei moldoveneşti, adică 50 euro pe lună.

emilia-protic1Ludmila – sau Liuda, cum i se mai spune – Popazov, spune despre sine că a avut mare noroc. Când Emilia era la grădiniţă, Liuda a cunoscut un profesor croat care i-a arătat ei şi altor mame ale unor copii hipoacuzici, cum îi pot învăţa pe copii să vorbească, fie și puțin. Prin munca mamei sale, Emilia a reuşit să frecventeze o şcoală normală.

Pentru a aduce alinare și altor părinţi, mama Emiliei lucrează într-o organizaţie socială numită „Casa speranţei” din Chişinău, unde predă altor părinţi logopedia. În paralel, ea este studentă în anul doi la Universitatea „Ion Creangă” din Chişinău şi învaţă meseria de psihopedagog, pentru a o putea ajuta mai bine pe fiica ei şi pe alţi copii.

Prin iniţiativa asociației „Darul Sunetului“ am reușit să strângem suma necesară pentru ca Emilia să primească acest implant. Fără el, Emilia nu mai poate merge la școala care va reîncepe în scurtă vreme, întrucât ea a pierdut și ultimele resturi de auz și protezele auditive nu-i mai sunt de folos.

La fel ca Emilia sunt mulţi copii, și în Republica Moldova şi în România.

De aceea vă rugăm să ne ajutaţi să comunicăm și altora întâmplarea fericită pe care Emilia o trăiește în aceste zile. Vă invităm să ne contactaţi şi să vorbiţi cu mama Emiliei, şi apoi să constatați, în timp, ce schimbare aduce în viața unui copil hipoacuzic implantul cohlear.

Bogdan Stanciu
Președinte, Asociaţia “Darul Sunetului”

 

Actualizare 18 septembrie 2012: Cu contribuția Asociației „Darul Sunetului”, Emilia a primit un implant cohlear. Intervenția a fost efectuată pe 17 septembrie 2012 la noua clinică de copii „Regina Maria” din Băneasa (București) de o echipă formată din dr. Lucian David, de la Clinica Urechii, și dr. Janes Rebol, de la Spitalul Municipal din Maribor, Slovenia. Emilia, îți spunem bun venit în lumea sunetelor!

N.B.: România este, încă, o ţară cu o rată foarte slabă de utilizare a screening-ului audiologic neonatal, procedură care depistează precoce deficiențele de auz și deschide drumul pentru protezarea / implantarea timpurie, fiind astfel esențială pentru dezvoltarea auzului și a vorbirii. Mai sunt multe de făcut!


Bogdan Stanciu

Președintele Asociației „Darul Sunetului”. Vechi luptător în arena civică. Tatăl Sofiei, o fată surdă congenital și purtătoare de implant cohlear. Pompier de serviciu, la nevoie.

0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.