Asociațiile de pacienți cu deficiențe de auz s-au adresat Ministerului Muncii pentru a se avea în vedere reglementarea prin Ordonanță de urgență a procedurii de acordare a gradului de handicap în cazul persoanelor cu deficiențe auditive care beneficiază de un implant cohlear.
Astfel, asociațiile „Darul Sunetului” și „Lumea Sunetelor” au sesizat faptul că la nivel național exista discrepante in ceea ce priveste acordarea gradului de handicap pentru copiii care au pierdere de auz protezata cu implant cohlear. Unele comisii incadreaza aceste persoane in gradul de handicap grav, in tip ce alte comisii in gradul de handicap mediu.
Implantul cohlear este un tip de proteza auditiva implantabila cu ajutorul careia se poate reda auzul copiilor la care protezarea clasica cu amplificatoare nu da rezultate sau nu poate fi aplicata datorita tipului de pierdere de auz si astfel sunt condamnati sa devina surdo muti, ingrosand randurile asistatilor social. Practic, prin utilizarea acestei proteze copilul poate auzi normal, putand fi integrat in societate. Pe plan national exista si un program finantat de Ministerul Sanatatii care acopera costurile dispozitivului (circa 25 000 euro), interventia chirurgicala si recuperarea dupa interventie.
Insa prin implantarea dispozitivului problema auzului si a vorbirii nu se rezolva automat, fiind necesara o perioada de recuperare auditiv-verbala, in functie de varsta copilului la momentul implantarii.
Copiii implantati in jurul varstei de 2 ani au o recuperare mai rapida, apropiata de invatarea naturala a limbajului. In aceata perioada necesara recuperarii copilul are nevoie in permanenta de un insotitor care sa il implice in activitati de recuperare (logopedie). In cazul copiilor implantati in jurul varsei de 5 ani invatarea limbajului este un proces mai dificil care necesita un timp mai lung si o implicare mai mare din partea parintilor. Dupa recuperarea auditiv – verbala copilul se poate integra in scoala normala, se poate dezvolta profesional.
In prezent, prin incadrarea copilului in diferite grade de handicap unul din parinti poate opta pentru concediu de ingrijirea copilului in varsta de pana la 7 ani (handicap mediu, accentuat, grav) si apoi mai poate opta pentru munca cu jumatate de norma pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani (handicap grav).
Incadrarea in aceste limite de varsta este inadecvata in cazul copiilor cu implant cohlear deoarece procesul de recuperare difera, cum e aratat mai sus in functie de varsta copilului in momentul implantarii. Daca se mentine aceasta incadrare parintii nu mai au posibilitatea sa continue procesul de recuperare pana la integrarea deplina a copilului in scoala sau o continua si atunci trebuie sa renunte la locul de munca, nemaiputand sustine financiar activitatea de recuperare.
Pentru a crea un cadru complet si unitar pentru recuperarea copiiilor cu deficiente de auz protezati cu implant cohlear, asociatiile de pacienti semnatare solicita crearea unui cadru legislativ care sa reglementeze drepturile parintilor care au in ingrijire astfel de copii, respectiv incadrarea copiilor purtatori de implant cohlear in gradul de handicap grav pana in momentul in care procesul de recuperare este la un nivel care sa permita copilului comunicarea si intelegerea astfel incat sa se poata integra intr-o forma de invatamant normala.
Citește Memoriul adresat Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale [pdf]
0 Comments