Reabilitarea auditivă în România se face Programul naţional de tratament al surdităţii prin implant cohlear şi proteze auditive, în cadrul legal asigurat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În anul 2019, Programul are următoarele coordonate:

A. Criteriile de eligibilitate:

 1. a) Hipoacuzie bilaterală neurosenzorială profundă cu praguri mai mari de 90 dB, pre sau perilinguală, sub vârsta de 6 ani ( IC)
 2. b) Hipoacuzie bilaterală neurosenzorială severă/ profundă postmeningitică –prioritate – (IC)
 3. c) Hipoacuzie bilaterală neurosenzorială progresivă cu pierderea beneficiului prin metode de protezare clasice (aparate auditive) – (IC)
 4. d) Hipoacuzie bilaterală neurosenzorială postlinguală profundă pe frecventele înalte (>1000Hz) şi uşoară/medie pe frecvenţele joase(<1000Hz), cu discriminare vocala sub 50% – (IC)
 5. e) Hipoacuzie bilaterală neurosenzorială la adult severă/profundă, praguri mai mari de 70 dB, praguri mai mari de 55 dB in camp liber cu protezare, discriminare vocală sub 40% cu proteze si stimul de 65 dB HL – (IC).
 6. f) Hipoacuzie neurosenzorială asimetrică severa, profundă, inclusiv pierderea totală de auz unilaterală cu auz normal sau aproape normal contralateral–(BAHA sau alte dispozitive cu ancorare osoasă, IC).
 7. g) Hipoacuzie de transmisie sau mixtă, uni sau bilaterală care nu poate fi protezată clasic ( otite externă cronică sau recidivantă, supuraţii auriculare cronice, stenoze sau malformaţii de ureche externă/ medie – (BAHA sau alte dispozitive cu ancorare osoasă, IUM)
 8. h) Hipoacuzie neurosenzorială moderată/severă cu discriminare peste 50% (IUM)
 9. i) Hipoacuzie de transmisie sau mixtă, moderată/severă cu praguri ale conducerii osoase mai mici de 60 dB (IUM, BAHA sau alte dipozitive cu ancorare osoasă)
 10. j) Suport şi implicare familială bună. Suport psihologic adecvat.
 11. k) Aşteptări realiste din partea familiei în privinţa rezultatelor reabilitării auditiv-verbale;
 12. l) Înlocuirea procesorului extern, după expirarea perioadei de garanţie, in cazuri bine justificate, la recomandarea medicului specialist.

Implantarea poate fi unilaterală sau bilaterală, simultană sau secvenţială, procedura urmând să fie stabilită de echipa medicală în funcţie de specificul fiecărui pacient.

B. Indicatori de evaluare:

PNIC asigură cheltuielile cu materialele și dispozitivele: implanturi cohleare (procesor intern, procesor extern), proteze auditive cu ancorare osoasă şi proteze implantabile de ureche medie, procesor de sunet extern.

1) Indicatori fizici:

 • a) număr de implanturi cohleare: 167;
 • b) număr de proteze auditive cu ancorare osoasă BAHA: 29;
 • c) număr de proteze implantabile de ureche medie: 3;
 • d) număr procesoare de sunet (partea externă): 45.

2) Indicatori de eficienţă (prețul de referință al dispozitivelor):

 • a) cost mediu/implant cohlear: 96.385 lei;
 • b) cost mediu/proteză auditivă cu ancorare osoasă BAHA: 24.383 lei;
 • c) cost mediu/proteză implantabilă de ureche medie: 44.340 lei;
 • d) cost mediu/procesor de sunet (partea externă): 32.237 lei.

C. Unităţi care derulează programul național de implant cohlear:

Lista centrelor, cu adrese și date de contact