Medicul american dr. William F. House, unul dintre pionierii chirurgiei urechii și ai implantului cohlear, îi aranjează procesorul de sunet lui Tracy Husted, primul copil care a primit un implant cohlear. 1981. Fotocredit House Research Institute (SUA)

Dr. William F. House este nu doar medicul care a creat primul tip de implant auditiv, în 1961, ci totodată unul dintre acei cercetători de elită care au avut de înfruntat scepticismul și „opinia consensuală” a mediului științific pentru a crea primul dispozitiv funcțional din istorie care restabilea un simț pierdut. În anii 1960, consensul științific era acela că stimularea directă a nervului auditiv pentru a crea percepția vorbirii la surzi nu era posibilă.

New York Times, în necrologul publicat pe 9 decembrie 2012, la trecerea la cele veșnice a medicului american, scrie că

Dr. House s-a opus gândirii convenționale de-a lungul carierei sale. (…) Abordând o formă de vertij despre care medicii credeau că este psihosomatică, el a dezvoltat o procedură chirurgicală care a permis primului american din spațiu să ajungă pe Lună. Studiind oasele urechii interne, a găsit că au o frumusețe încântătoare. (…)

Implantul cohlear al dr. House transformă electronic sunetul în vibrații mecanice. Dispozitivul inițial, implantat în 1961, a fost în cele din urmă respins de organismul pacientului. Dar, după revizuirea materialelor, House a creat o versiune mai fiabilă și a implantat-o ​​în 1969. (…)

Mai mult de un deceniu va trece înainte ca Food and Drug Administration să aprobe implantul cohlear, dar când a făcut-o, în 1984, Mark Novitch, directorul adjunct al agenției, a declarat: „Pentru prima dată, un dispozitiv poate, într-o oarecare măsură, să înlocuiască un organ al simțurilor umane. ”(…)

Însă timp de 27 de ani, doctorul House s-a confruntat cu opoziție acerbă la munca sa de dezvoltare a dispozitivului. Medicii și oamenii de știință au afirmat că acesta nu va funcționa sau nu va funcționa foarte bine, numindu-l o farsă crudă la adresa oamenilor disperati să audă. Unii i-au reproșat că este motivat de perspectiva câștigului financiar. Alții l-au criticat pentru experimentarea pe subiecte umane. Unii susținători ai surzilor au considerat că dispozitivul i-a lipsit pe utilizatorii de demnitatea surdității lor, fără a-i integra pe deplin în lumea celor care aud.

La aproape 6 decenii distanță, implantul cohlear este utilizat cu succes de mai mult de 600.000 de surzi la nivel global. Chiar dacă aparatul creat de dr. House a lăsat, în cele din urmă, loc unuia bazat pe o tehnologie mai complexă și mai eficientă în restaurarea funcției pierdute, medicul american a avut dreptate. Mai mult, a trăit suficient ca să-i vadă pe criticii săi reduși la tăcere.

Cu alte cuvinte, apropo și de controversa mereu actuală, niciodată încheiată, a „schimbărilor climatice”, știința se auto-contrazice permanent; singură, dogma religioasă este cea care rămâne aceeași mereu: „Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele mele nu vor trece” (Matei 24, 35).

Iar dacă „credinţa temătoare e credinţă fără valoare” și „cuvântul temător e sunet sec” (Sf. Nicolae Velimirovici), atunci dr. William F. House poate fi asemănat, fără teamă, unui apostol secular, rămas până la capăt fidel rodnicei sale misiuni taumaturgice.


Bogdan Stanciu

Președintele Asociației „Darul Sunetului”. Vechi luptător în arena civică. Tatăl Sofiei, o fată surdă congenital și purtătoare de implant cohlear. Pompier de serviciu, la nevoie.

0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.