(foto © Stefan Renner)

„Haus der Musik” (Casa muzicii) din Viena a găzduit pe 13 martie, în organizarea Asociației Austriece a Implantaților Cohlear (AAIC) expoziția specială „Prin ureche la inimă – despre puterea muzicii bune și importanța auzului bun”, dedicată audiției muzicii de către purtătorii de implant cohlear.

Vizitatorii au experimentat instalații interactive și au putut asculta o gamă largă de prezentări despre audiția cu și fără implant a muzicii, destinate în special normo-auzitorilor dornici să se familiarizeze cu modul în care funcționează implantul cohlear.

Într-o altă secțiune, vizitatorii și-au putut testa memoria acustică și învăța despre prevenirea zgomotului/poluării fonice cu ajutorul specialiștilor de la Institutul de Cercetări Acustice din Viena. Membrii Asociației Implantaților Cohlear au împărtășit din experiența lor despre viața cu IC.

Cel mai gustat eveniment al zilei a fost atelierul despre muzică și auz. Membrii AAIC au vorbit despre modul în care se poate asculta muzică atunci când porți un implant auditiv. Au mai participat cunoscutul actor Serge Falck, cercetătorul în neuroștiințe Andrej Kral, muzicologul Christoph Reuter și chirurgul Wolfgang Gstöttner. Din partea firmei austriece MED-EL, unul din producătorii și pionierii în tehnologia IC, Ewald Thurner a vorbit despre necesitățile tehnice ale dispozitivelor implantabile în așa fel încât purtătorii lor să poată aprecia muzica, iar Walter Widler, purtător de implant, a uimit audiența cu o interpretare la vioară.

Într-adevăr, prin performanțele lor sporite, implanturile cohleare au deschis drumul muzică persoanelor surde – ceva de neimaginat acum nu mult timp. Citiți și articolul nostru anterior, Pierderea auzului înseamnă și pierderea… muzicii?

 

Haus der Musik – un muzeu… special

Casa Muzicii, localizată în centrul Vienei, dispune de o suprafață de 3000 m. Primul nivel este dedicat Orchestrei Filarmonice, iar celelalte permit vizitatorilor să experimenteze: să își transforme numele în note muzicale, să asculte iluzii sonore sau să învețe despre acustica muzicii și a urechii umane.

Pe lângă tururile ghidate obișnuite, vizitatorii pot avea parte și de tururi speciale destinate celor cu diverse dizabilități senzoriale. Instalațiile și camerele speciale creează imagini mentale pentru orbi sau narează viața compozitorului Ludwig van Beethoven cu ajutorul vibrațiilor convertite în sunet.

(Info EURO CIU – Asociația Europeană a Utilizatorilor de Implant Cohlear)


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.