La invitația Asociației „Perspective”, casa de oaspeți a Bisericii Evanghelice din Vulcan a găzduit zilele trecute o reuniune scurtă dar intensă a liderilor asociațiilor care se ocupă de persoanele deficiente de auz în România.

Ca o notă interesantă, marea majoritate a participanților au reprezentat asociații de părinți, centrate pe promovarea intereselor copiilor lor purtători de implant cohlear, ceea ce accentuează separarea, ca să nu spunem ruptura, dintre „surzi” în înțelesul clasic al cuvântului și implantați – aproape integral copii, persoane al căror statut este încă incert și tranzitoriu în societatea românească, dar în evoluție, ca să fim optimiști. Rămâne ca anii care urmează să clarifice dacă fetele și băieții de azi vor fi considerați, odată adulți, normo-auzitori sau membri ai comunității, în primul rând culturale, a surzilor…

Întâlnirea a avut ca scop principal conectarea, construirea de punți și căi de colaborare între asociațiile noastre ca și seminarii foarte interesante despre managementul asociațiilor.

Soții Brian și Sue Archbold de la The Ear Foundation din Marea Britanie, prima și posibil cea mai importantă asociație pentru copii cu implant din Europa, au fost invitații speciali. Dl. Brian ne-a invitat să publicăm în revista EURO-CIU (Asociaţia Europeană a Purtătorilor de Implant Cohlear, membră a European Disability Forum). O deschidere utilă și provocatoare!

Deloc în ultimul rând, un punct important al reuniunii l-a constituit căutarea unei soluții la o nevoie specifică persoanelor cu implant, mai ales că se împlinesc 10 ani de la primul val mai mare de implantări: înlocuirea procesoarelor de sunet, uzate după ani de folosință zilnică. Un subiect de mai multe ori amintit pe acest website, de altfel.

Am avut și colegi veniți din Republica Moldova, unde situația este mult mai grea decât la noi, în lipsa fie a și a unei intenții de a avea un program național de tratament al surdității prin implant cohlear…

O relatare despre întâlnire și participanți pe saitul organizatorului. (Bogdan Stanciu)

 


0 Comments

Spune ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.